ДПС предлага промени в Закона за обществените поръчки и в

...
ДПС предлага промени в Закона за обществените поръчки и в
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Тази година ще похарчим с 8,8 млрд. лева повече, отколкото ще съберем

" Движение за права и свободи предлага промени в Закона за публичните поръчки и в Закона за обществените финанси. Тези закони би трябвало да се одобряват, преди да бъде признат бюджетът. За да бъде преустановен моделът " Джипка ", в Закона за публичните поръчки предвиждаме опцията за ин хаус процедури да отпадне, тъй като там има подозрения за корупция. Същото се отнася и за рамковите съглашения. " Джипката " е и в Закона за обществените финанси, тъй като Министерски съвет със свои постановления може да разпределя средства, без Народното събрание да е наясно с това. Затова и тук вършим оферти за законодателни промени ".

Това сподели по БНР Петър Чобанов от Движение за права и свободи, министър на финансите в държавното управление на Пламен Орешарски.

Според него, в случай че ръководеща коалиция одобри тези оферти, ще потвърди декларираната нулева приемливост към корупцията.

" Това е поддръжка на ръководството, подаваме им ръка. На базата на опита и експертизата взехме решение да им предложим сходен вид ".

Чобанов разяснява " Бюджет 2022 ":

" От позиция на обща конструкция на разноските той наподобява на бюджета, направен от служебния кабинет. Иначе е много разхитителен във връзка с разноските. Това се дължи на тези, които го сформират, и на траекторията на бюджета, която се предприе още от 2020 година насам... По предварителни проекти тази година ще похарчим с 8,8 милиарда лв. повече, в сравнение с ще съберем. Това е огромно число. Това се прави в обстановка с възходяща инфлация. Имаме плануван висок стопански напредък. Тоест, в положителни стопански времена ще имаме висок недостиг и разточителни разноски. Това буди опасения по отношение на това какво ще се случи, когато в последващи години инфлацията спадне, растежът също, не дай Боже. При толкоз огромни разноски, които знаем, че мъчно се понижават, това буди безпокойство за още по-големи дефицити и по-високи задължения в бъдеще. Трябва да се съсредоточим върху макрорамката на бюджета ".

Той уточни, че Движение за права и свободи мъчно ще стигне до цялостна поддръжка на проектобюджета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР