ДПС подкрепят конкретни политики и са част от конституционното мнозинство.

...
ДПС подкрепят конкретни политики и са част от конституционното мнозинство.
Коментари Харесай

Христо Иванов: Коалиция с ДПС няма, но без тях ще е по-трудно

ДПС поддържат съответни политики и са част от конституционното болшинство. Без тяхното стабилизиращо присъединяване по тематики, свързани със сигурността, щеше да бъде по-трудно държавното управление да се оправи. Коалиция с Движение за права и свободи обаче няма.

Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов в коридорите на Народното събрание. Повод за думите му бе изявлението на Бойко Борисов от през вчерашния ден, че придвижването " на процедура " е част от ръководещата коалиция.

Коментарите и на Борисов през вчерашния ден, и на Иванов през днешния ден, бяха в отговор на журналистически въпроси.

Малко по-късно водачът на ГЕРБ се почувства задължен да разясни отначало съдружната терминология. " За да избягат от думата " коалиция ", сътрудниците от ПП-ДБ превъртяха думите ми всячески. " Сглобка " е грозна дума. Към тази некоалиция се прибавиха и сътрудниците от Движение за права и свободи за измененията, за които е нужно по-голямо болшинство. Затова осъзнато взехме решение да работим по този метод. Щом не желаят да го назовават с възприетата за 30 години дума " коалиция ", дано го назовават с нови думи ", изясни Борисов. 

И той, и Христо Иванов предвидиха, че през декември би трябвало да се пристъпи към окончателното приемане на измененията в конституцията. 

Христо Иванов посочи, че се планува на 6 октомври Народното събрание да гласоподава конституционните промени на първо четене. В същия интервал излиза и мнението на венецианската комисия, подсети той. Оптимистичното очакване е, че при започване на декември ще се премине към второ и трето четене на измененията.

Конституционните промени имат кардиналната поддръжка на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, само че с нюанси и различия по обособените тематики. Едно от тези различия се прояви през вчерашния ден около неуспеха с приемането на измененията в закона за битка с корупцията.

Твърдо срещу конституционните промени са останалите партии в Народното събрание - Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане ". 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР