ДПС почете в ардинското село Млечино 38 години от първите

...
ДПС почете в ардинското село Млечино 38 години от първите
Коментари Харесай

ДПС отбеляза в Млечино 38 години от първия протест срещу смяната на имената

ДПС уважи в ардинското село Млечино 38 години от първите митинги против Възродителния развой. На 24 декември 1984 година там се събират хиляди от близките села - Горно Прахово, Долно Прахово, Башево и Чернигово, с цел да изразят своето противоречие с насилствената промяна на турските имена. " Да почетем героизма на всички тези, които заплатиха с живота си, със здравето си, със свободата си високата цена на демокрацията в България ", съобщи ръководителят на Движение за права и свободи на възпоменателния митинг-мевлид пред чешмата-паметник в ардинското село

Карадайъ стартира речта си на митинга с приветствие към множеството от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Председателят на Движение за права и свободи напомни и другите митинги в страната по време на тоталитарния режим. През 1964 година в Рибново беше първият, по тази причина кметът на Гърмен Феим Иса има задача в края на март да организира възпоменателно честване, на което да събере хора освен от западните, само че и от централните, и от източните Родопи, " с цел да не бъдат сами, както са били протестиращите в тези мрачни години ".

Платихме висока цена за демокрацията в България и по тази причина сме тук, на този площад, с цел да покажем, че като се изключи че сме платили цената, сме си извлекли и поуката, съобщи Карадайъ. " Тогава нямахме единение и по тази причина се случваха тези грозни събития. Поуката е единение и обединяване, и то има едно име, има едно знаме. Да е жив и здрав почетният ръководител доктор Ахмед Доган, той сътвори Движение за права и свободи. Партията на нашето единение, което има дълбоки корени. За да сме мощни, би трябвало да сме единни и обединени ", моли той към множеството.

Карадайъ напомни още, че има демократична полиция, единствено когато се съблюдава Конституцията и законите на България.

" Но когато по политически аргументи се дават инструкции да се нарушават човешките права, достолепието, да се нахлува в домовете на хората в неравностойно състояние, тогава демократичната полиция се трансформира в политическа милиция. Ние сме длъжни да пазиме хората в униформа, тъй като видяхме след 33 години какъв брой нежно нещо е демокрацията ", сподели Карадайъ и напомни изборите през предходната година, когато полицията е работила като милиция.

Митингът приключи с молитва в памет на жертвите на тоталитарния режим от районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди.

На възпоменателния протест участва управлението на Движение за права и свободи, евродепутатите на придвижването, както и представители на турското посолство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР