ДПС да подготвили закон за допълнителни ежемесечни вноски във Фонда

...
ДПС да подготвили закон за допълнителни ежемесечни вноски във Фонда
Коментари Харесай

ДПС със закон за нови вноски във фонда за енергийна сигурност

ДПС да подготвили закон за спомагателни ежемесечни вноски във Фонда за енергийна сигурност от производители на електрическа сила от възобновими източници. Това разгласи Рамадан Аталай на брифинг в Народното събрание.

Вчера в енергийна комисия в Народното събрание беше прегледан план на решение за спомагателни отчисления от облагите на веитата с мощ от 500 и над 500 киловата.

" Изненадващо откакто представихме нашите претекстове, беше че в ръководещото болшинство гласоподаваха срещу с главен мотив, че сме показали решение, а не законопроект. ", сподели Аталай.

Той моли към премиера Кирил Петков и " Продължаваме промяната ", както и всички останали политически обединения да поддържат в този момент квалифицираният законопроект в тази посока, защото е в полза на обществото и срещу тези, които печелят сега от производството на сила и от обезщетенията, които получават.

По този метод ще се съберат средства във Фонда, с цел да продължи подпомагането на общини, лечебни заведения, учебни заведения и други за високите цени на тока, изясни още енергийният специалист на Движение за права и свободи.

По думите му след тяхното препоръчано решение първи реагирали от кръга " Капитал ".

" В техния разбор си признаха, че в производителите на електрическа сила от веита от разликата сред прогнозната цена и цената на пазара остават 60 млн. лева при тях.

Според нашите данни от юли предходната година до февруари 2022 година от разликата, откакто при тях остава облагата 9% от възвращаемостта на плана и 20% в допълнение, във веитата, или разбирайте от кръга " Капитал " до всички, които вземат участие, държавното управление до момента е оставило 366 млн. лева Същевременно правитеството не откри метод да внесе тяхно решение или законопроект, с цел да може да вземе тези средства, които акумулират и в АЕЦ-а и във водноелектрическите компании на НЕК. Дотук обезщетенията към бизнеса са от бюджета и от Фонда за енергийна сигурност.

Ако беше признато нашето решение щяхме да спрем още 366 млн. да не отидат в ръцете на веитата. Мога да ви кажа още числа с голословната облага, която остава в ръцете на производителите на сила от веи, до в този момент към 3 милиарда лева, чака се още толкоз, които ще бъдат извоювани въз основа на растежа на електрическата енергия. Тази цена я заплаща българското общество. ", сподели още Аталай.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР