Дойдохме не само за да чуем на място каква е

...
Дойдохме не само за да чуем на място каква е
Коментари Харесай

Нинова: Българското производство на храни е особено важно

Дойдохме освен с цел да чуем на място каква е обстановката с българското произвеждане на плодове и зеленчуци, а и да търсим решение на проблемите, сподели при визитата си в зеленчуковата борса в Първенец министърът на стопанската система Корнелия Нинова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

За нас българското производство на храни е изключително значимо и от години отстояваме тази политика за отбрана на родното произвеждане, сподели още Нинова. Трябва да се мисли отсега нататък, тъй като може да има проблеми с продоволствието за страната ни. Нинова означи,че в случай че предходната година поддръжката за родното произвеждане е била 29 млн. лв., то в този момент до този миг е 53 млн. лв.. Правителството упорства за спомагателни 100 млн. лв.. Повечето производители се оплакват от високата цена на тока, по тази причина държавното управление ще отпуска по 300 лв. на мегават час поддръжка. Високите цени на торовете също са проблем сега. Затова е планувана и държавна помощ от торове.

“Вие се убедихте, че и тук всеки споделя, че не желае война, желае да не се изнася оръжие, да е умерено, с цел да работят ", сподели Нинова. “Голямата ни цел е да подпомогнем българското родно произвеждане, вършим и ще създадем повече да възстановим земеделието, нашите земи са плодородни ", добави тя.

По думите й обаче половината от тези производители, които и сега са на борсата в Първенец не са регистрирани, а търсят поддръжка. “Очевидно би трябвало да се ангажираме да им помогнем да се записват, тъй като правителство прави доста да ги подкрепи финансово ", сподели още министърът на стопанската система.

“Газ ще подсигуряваме, само че въпросът е на каква цена. Вчера земеделските производители се сплотиха към позицията да се замрази цената на газта, а разликата от нарастването и да се поеме от държавното управление ", сподели още Корнелия Нинова и уточни, че това искане е рационално и по този метод няма да се оскъпи стоката им. Настоява се още и за нулево Данък добавена стойност върху плодове и зеленчуци. Държавата има инструмент и ще получи прихода от спомагателното облагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения.

Корнелия Нинова разяснява и политически тематики. Тя уточни, че Българска социалистическа партия незабавно ще напусне обединението, в случай че се гласоподава и държавното управление реши да изнася оръжие за Украйна. Тя бе безапелационна, че до момента не е изнесен и един патрон нито за Украйна, нито за Русия. България изнася оръжие в над 50 страни и сред тях не са тези двете. Освен това договорите са подписани от преди войната и не от това държавно управление. Но когато оръжието към този момент е продадено страната, в която е отишло взема решение дали да го доставя на трети страни. Тук към този момент контролът е отвън нас.

Гледайте повече във видеото!

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР