Дойде идеалното време за приготвянето на една от любимите зимнини

...
Дойде идеалното време за приготвянето на една от любимите зимнини
Коментари Харесай

Тази лесна рецепта за божествено вкусно кисело зеле ми дойде тъкмо навреме, време е да я направя

Дойде идеалното време за приготвянето на една от обичаните зимнини за българина – киселото зеле. Този зимен деликатес се подготвя от епохи по нашите земи и е същински извор на здраве и кулинарни завършения през дългите зимни месеци. Да, вярно сте прочели – здраве! Освен потвърдените си вкусови качества – във тип на туршия или сготвено, киселото зеле е един от съвършените източници на витамини за организма по време на зимните дни. Особено богато е то на витамин С и витамин В. Ето една тествана, лесна и вкусна рецепта за кисело зеле. Изберете подобаващ съд, в който ще слагате зелето и съобразете съгласно него количеството зарзават, който би трябвало да си купите. Най-подходящи са пластмасовите бидони с похлупак и канелка за претакане. Изберете хубаво зеле – нито рехаво, нито прекомерно плътно.

Почистете го от загнилите листа. Направете кръстат прорез през кочана и изрежете най-дебелата му част. В дупките поставете малко морска сол. Наредете компактно зелките с кочаните нагоре. Празнините може да уплътните с половинки или четвъртинки. Отгоре поставете дървена или пластмасова решетка, затисната с речни камъни. Допълнете бидона със разтвор от сол и вода – разтворете 400 грама сол във всеки 10 литра вода, която добавяте. За по-добър цвят и усет на зелевия сок, прибавете в бидона 1 алена зелка (и/или 1 глава алено цвекло), 1 кочан царевица и парче хрян. Претакайте по един път зелето през първите 15-ина дни, а след още 10-ина ще можете да се убедите, че положените старания са оправдани изцяло!

Това е доста забавно:
Онова, което не знаем за киселото зеле е, че то съдържа голям брой витамини и ги резервира цели 8 месеца, написа gotvach.bg.
Не може да не се спомене и съществуването на витамин В6, който не се съдържа в други растения, като се изключи водораслите. Този витамин понижава равнището на стрес и напрежение в организма и повдига настроението.
Киселото зеле спомага при стомашни проблеми. Млечно-киселите бактерии работят противобактерийно и убиват нездравословните бактерии и микроорганизми. Така се лекуват проблеми с червата, диария и други стомашни проблеми.

Киселото зеле се употребява и при болки в ставите. Увиват се листа от киселото зеле на мъчителното място и се оставят по този начин към 20 минути.
Така че не отбягвайте потреблението на киселото зеле – този усет е запазил себе си от антични времена до през днешния ден и потребните му свойства не са за подценяване.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР