- Доц. Йорданов, какви са основните функции на пандемичния комитет

...
- Доц. Йорданов, какви са основните функции на пандемичния комитет
Коментари Харесай

Доц. Георги Йорданов: Здравната система трябва да отговаря адекватно на кризата

- Доц. Йорданов, какви са главните функционалности на пандемичния комитет и какъв е предстоящият резултат от активността му?

- Създаването на комитета е обвързвано с признатия през 2020 година Национален проект за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Основната задача е повишение на равнището на имунизация.

- Как ще стане това?

- България е на последно място в Европейски Съюз по имунизация против КОВИД-19 и бихме се радвали най-малко на предпоследно място. Имунизирани са не повече от 34% от българските жители. Целта е да се реализира групов имунитет от 60-70%. Повечето европейските страни към този момент са достигнали тези равнища. Основната ни задача е да убедим българските жители в изгодите от имунизирането и те да схванат, че имунизацията освен ги пази от заразяване, само че даже и да заболеят, заболяването минава по-леко. Научно е потвърдено, че при имунизирани пациенти клиничните прояви на инфекцията са доста по-леки. Желателно е и децата да се имунизират, само че това зависи от физическото им положение...

Не е загадка, че в България има относително мощно антиваксърско придвижване. Ние изрично не одобряваме наложителното имунизиране и по тази причина доста разчитаме на съпричастността и обществената отговорност на всеки български жител. Ако те не ни оказват помощ, никакви силови органи, като Министерство на вътрешните работи и прочие, няма да оказват помощ нито за повишение на имунизационното равнище, нито за носене на маски, нито за съблюдаване на физическо разстояние.

- Как екипът на Министерство на здравеопазването ще насърчи хората да се имунизират?

- Разчитаме главно на общопрактикуващите лекари. Те са медиците, които са най-близо до пациентите. За жал, много време фамилните лекари бяха подценявани и не получиха справедливо място както в битката с пандемията, по този начин и при имунизацията. Затова и нямаха опция да вземат участие интензивно в тази активност. Но аз съм уверен, че има способи да си партнираме в постигането на доста по-високи равнища на имунизация. Мисля, че в случай че се имунизират най-малко още 500 хиляди души, ще се доближим доста до груповия имунитет.

- Имате поради приключен имунизационен курс, без подсилваща доза?

- Да.

- Но през последните дни се вижда забележителен растеж на поставените дози...

- Анализите ни демонстрираха, че опашките пред пунктовете са от хора, които си слагат втора или бустерна доза, което не подвига значимо % на имунизираните.

Правителството към този момент отпусна 100 милиона лв. по бюджета на ДОО за поощряване на имунизацията и Национален осигурителен институт ще изплаща еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на хората със почнал или приключен имунизационен курс, както и с сложена бустерна доза. Важно е да се знае, че не е належащо хората да подават заявки или някакви спомагателни документи, с цел да получат тази добавка. Това се прави по длъжностен път.

Предвиждаме и финансово стимулиране на общопрактикуващите лекари в битката с пандемията.

- Какви са другите незабавни задания на пандемичния комитет?

- Следим обстановката в европейските страни и тя ясно демонстрира, че следва нов пик на пандемията. Очакваме скоро Омикрон да стане доминиращ и в България. Има една детайлност, която вероятно радва българската туристическа промишленост, само че тревожи здравните управляващи и здравната ни система. Това е увеличеният интерес на туристи от Англия към зимните ни курорти. Боим се, че това ще " внесе " повече случаи на инфектирани с Омикрон. Само че ние не просто се тормозим, а бързаме да организираме здравната система за съответна реакция, с цел да не се сътвори хаосът, който наблюдавахме предходната година при предходни талази на пандемията.

Организацията ни цели тежестта на лекуването (особена на по-леките случаи) да бъде трансферирана в извънболничната помощ. Казвам това ненапразно. Съобразяваме се с разбора на клиничните прояви на Омикрон, които към този момент демонстрират, че болестта протича малко по-леко от предходните разновидности. Затова планираме да увеличим КОВИД-зоните, и то освен в регионалните градове, само че и в общинските центрове. Общопрактикуващият доктор е с лимитирано работно време, а когато пристигна пикът, на лекарите ще им бъде доста мъчно. А те би трябвало да одобряват и пациенти със болести, разнообразни от КОВИД-19.

- Нека още веднъж да разбираем по какъв начин тъкмо работят КОВИД-зоните.

- Изследването за КОВИД-19 е гратис за пациентите. Не е належащо персоналният доктор да дава направление. Хора, които имат температура, кашлица, гърлобол и други прояви, могат да посетят зоната. Ако пробата е позитивен, медицинският екип преценя дали пациентът се нуждае от болнично лекуване или от домашно. Тези, които са за болница, ще получат направление за хоспитализация. На тези, които се нуждаят от домашно лекуване, ще им бъдат назначени избрани проучвания и рентгенова фотография на белите дробове, ще им бъдат изписани и нужните лекарства. Тяхната стойност поема напълно НЗОК.

- По този метод не се ли облекчава и незабавната помощ?

- Именно. Освен това всеки пациент има право и на второстепенен обзор.

Имахме среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, която даде обещание цялостно подпомагане за откриване на още такива центрове. Убеден съм, че ще получим цялостното подпомагане на кметовете и в други градове.

- Какви други задания има комитетът?

- Единият от проблемите, които чакаме, е обвързван с началото на образователния развой след ваканцията. Съветът ми към родителите е, когато сутринта видят, че очите на детето са зачервени, покашля или има даже невисока температура, да го спрат от учебно заведение. Ако това дете е евентуален вирусоносител, ще болести съученици, учители и по този начин ще улесни разпространяването на болестта. Правим и всичко допустимо да бъдат обезпечени нужните проби за учебните заведения. Проучванията демонстрират, че Омикрон циркулира и в детските колективи. Затова обръщаме особено внимание и се приготвяме за опциите за хоспитализиране на деца.

Искам да вметна, че задачата ни е лекуването на КОВИД-19 никога да не става за сметка на други болести.

Нещо значимо: дано топлото, съвсем пролетно, време не подвежда хората, тъй като тъкмо в този момент вирусът намира съвършената среда за своето развиване.

Повтарям, че разчитаме доста на съдействието на българските жители да съблюдават прецизно противоепидемичните ограничения. Не знам по какъв метод се вършат математическите калкулации, само че не считам, че ще се стигне до апокалиптичните картини, които рисуват, в случай че всеки прецизно съблюдава ограниченията. Разбира се, ние би трябвало да сме подготвени за всевъзможни сюжети. Имаме подготвеност и за застраховане с нужните медикаменти. Голяма част от тях липсват и в международен мащаб, само че всичко, належащо за България, ще бъде купено, без значение от цената. Има лекарства, една опаковка от които коства над 2500 лв..

- Излезе следващото известие за липса в аптеките на нискомолекулни хепарини, а преди по-малко от месец ДУМА писа за недостиг на други медикаменти. Всички те се употребяват и за лекуване на КОВИД-19. Как Министерство на здравеопазването ще преодолее тези дефицити? Необходима ли е смяна в нормативната уредба?

- Здравната ни система много време бе ръководена от апологети на частната самодейност. Така доста лекарства попаднаха на 100% в частния бранш. В качеството си на държавна администрация, Министерство на здравеопазването няма в ръцете си всички принадлежности за контролиране на лекарствоснабдяването в страната, само че вършим всичко допустимо да се вземат нужните ограничения за обезпечаване на изчезналите медикаменти. А те не доближават и в други страни. За жал, в последно време изчезна доста значим препарат - пулмокорт, който е за възстановяване на активността на белите дробове.

В региона на лекарствоснабдяването обаче би трябвало да имаме и по-дългосрочни проекти. Сериозен проблем е неналичието на денонощни аптеки. Поне в шест регионални града няма такива. Да не приказваме за дребни обитаеми места. Това е от изключително значение в изискванията на пандемия - знае се, че инфекциозните заболявания се изострят нощем и на разсъмване. Националното съдружие на общините непрестанно слага този проблем, тъй като аптеката е толкоз значима, колкото и ДКЦ, и фамилният доктор.

- Друг проблем, който е в обсега на публичното здраве, са медикаментите за деца. Ще не престават ли родителите да ги заплащат на 100%?

- При остри болести при деца до 14 година родителите ще заплащат единствено 5% от цената им. Това е единствено част от комплекса ограничения за превъзмогване на демографската рецесия. В наши дни развъждането на едно дете е доста скъпо и всяка помощ е от голяма важност. А здравето на детето е най-важното освен за родителите, само че и за обществото и неговото бъдеще.

Може да наподобява, че екипът на Министерство на здравеопазването сега е съсредоточил напъните си върху КОВИД-19, само че би трябвало час по-скоро да бъде овладяна тази рецесия с всички сили, с цел да можем всички ние като нация да решаваме дълготрайните си проблеми. А в опазването на здравето те не са по никакъв начин малко.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР