Доц. Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния европейски университет

...
Доц. Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния европейски университет
Коментари Харесай

Политолог разби мрачната прогноза на Цветанов за провал на ГЕРБ на изборите

Доц. Стойчо Стойчев е приключил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Преподава „ Анализ на политически риск “ в катедра „ Политология “ на Софийския университет. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ). Изследванията му са в региона на политическия риск, корупцията, проведената и битовата престъпност.

Вижте какво съобщи той в изявление пред " ":

- Резултатът, с който Корнелия Нинова конкурира даже президента на Беларус Александър Лукашенко, прави ли несъстоятелни изказванията за мощна вътрешна съпротива в Българска социалистическа партия?

- Резултатът по-скоро демонстрира, че вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия е сериозна, защото накара госпожа Нинова да вземе свръх ограничения за преизбирането си. Пренатегната е пружината на поддръжниците на Нинова.

50 хиляди души почти са дали своят вот, множеството от тези хора са спешени под строй да гласоподават за лидерката. Опозицията в Българска социалистическа партия не е съборена, в противен случай - госпожа Нинова съществено се притеснява от нея.

Нито една партия няма да приближи милион гласа на идващите избори. Протестът няма да се умори, само че хората ще се уморят от него. Полезният ход на Борисов е да отстъпва, по този начин ще резервира твърдия електорат на ГЕРБ

- Доц. Стойчев, би трябвало ли да ни изненадва триумфът на Корнелия Нинова на директните избори за водач на Българска социалистическа партия?
- Изобщо за никого не е изненада, даже за съперниците на госпожа Нинова. Неслучайно дни преди вота двама от много мощните претенденти сами се отдръпнаха от вота - бяха уверени, че няма смисъл да се състезават в борба с предупреден край.

Карантината поради пандемията лиши съперниците на Нинова от опция да организират ефикасна акция и беше ясно, че тя ще стане остарелият нов ръководител на Българска социалистическа партия.

- Възможно ли е консолидацията на ядрото към Нинова, която виждаме, да докара до такава степен, че на последващи избори Българска социалистическа партия да стане първа политическа мощ?
- Не бих споделил, тъй като по интернационалните проучвания формулата на подобен вид вътрешни избори, умножени по 100, дава почти резултата в общи избори. Ако в този момент са дали своят вот към 50 хиляди души, това значи, че електоралната поддръжка за Българска социалистическа партия е към 500 хиляди.

С подобен резултат няма по какъв начин Българска социалистическа партия да стане първа политическа мощ.

По-скоро това значи, че на възможни последващи избори ще имаме равнене на силите сред трите водещи партии - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и тази на Слави Трифонов.

Възможно е и Движение за права и свободи да има сходен резултат. Така че на процедура може първите четири политически сили в възможен идващ парламент да имат много сходни от порядъка на 500-600-700 хиляди гласа.

Едва ли на идни парламентарни избори ще има партия, която да доближи 1 милион гласа - данните на социолозите дават доста изравнени позиции на първите четири места. Разбира се, ще има фиктивен победител, само че е прекомерно евентуално разликите сред първия и втория да са в границите на 20-30 000 гласа.

Възможно е ГЕРБ да резервира първата си позиция, допустимо е да бъде и втори. Но няма да има значение при толкоз дребна разлика посред им. Това ще бъде единствено алегорична победа.

На политиците ще им се наложи да се научат да водят екипна игра. Такива огромни обединения, каквито следва да гледаме, не могат да се градят въз основата на ултиматуми, закани и обиди едни към други.

При всички състояние в идващия парламент ще има единен фронт анти ГЕРБ. Всички, които сега са на площада и желаят оставката на Борисов, ще се обединят в името на това да спрат ГЕРБ от опцията да сформира още веднъж държавно управление.

Появиха се и прекалено много антисистемни партии, които ще разпилеят този анти ГЕРБ избор между тях. Едно е всички обединени да стачкуват против ГЕРБ, друго е, когато би трябвало да избират опция на избори. Тогава имат опцията да поддържат Слави Трифонов, Демократична България, Българска социалистическа партия, Мая Манолова - прекомерно разнородни ще бъдат желанията по време на избори. При прахосване на гласовете е допустимо даже някои от по-периферните играчи да не могат да влязат в Народното събрание.

- След два месеца на улицата измориха ли се протестиращите? Как ще продължат?
- Протестиращите няма да се уморят, те са решени да продължат. Ще се уморят обаче хората. В България важи правилото "всяко знамение за три дни ".

Хората ще потърсят нещо ново, и то е налице - с началото на образователната година митингите ще отидат на назад във времето, макар че шествията по улиците ще продължат.

Опасявам се, че това ще бъдат следващите всеобщи митинги, които в допълнение ще покажат на хората, че и това е знамение за три дни. Т.е. капацитетът на обществото посредством митинги да реализира положителни неща за себе си ще понижава в идващите години.

Нещо като фокус, който се изтърква, като го показвате прекалено много пъти.

- Сценарият предварителни избори наподобява ли все по-малко евентуален в средата на септември?
- Да, все по-малко евентуален наподобява, тъй като наближава датата на постоянните избори. Това обаче не значи, че държавното управление в този състав ще изкара до края на мандата. Възможно е да имаме различен кабинет в границите на този парламентарен мандат, с различен министър председател, с други министри.

Това е по-възможният вид, в сравнение с предварителни избори и длъжностен кабинет на Румен Радев.

- А кой е по-вероятен сюжет за президента Радев - втори мандат или нов партиен план?
- Винаги съм считал, че той има за цел неща, надалеч надхвърлящи президентската институция. Но това е по-екзотично мнение - всеобщо моите сътрудници са консолидирани към тезата, че господин Радев ще се състезава за втори мандат, а на опцията да взе участие в парламентарната политика гледа по-скоро като на аварийна алтернатива.

Разбира се, тази аварийна алтернатива ще бъде безсмислена, в случай че той загуби президентските избори, а с това и заема на доверие, нужен, с цел да се включи законно в партийната политика.

Според мен той ще се опита в границите на парламентарните избори да играе с някакви субекти в друга форма - дали припознати от него, дали ще поддържа някого официално или неофициално. Г-н Радев несъмнено ще желае да има въздействие в идващото държавно управление.

- Дори с цената на това да утежни връзките си с Българска социалистическа партия?
- Никой там не се съмнява, че Радев съставлява най-голямата заплаха и за Корнелия Нинова. И тя го знае доста добре. Независимо че все още Нинова е съумяла да си реши председателските въпроси с избори, това не значи, че не гледа с извънредно огромно съмнение към Радев, който я конкурира непосредствено като престиж - не за председателския пост, а в страната.

Затова сега, в който Нинова почувства, че ГЕРБ са отстранени, ще се захване с президента, с цел да обезврежда и него. Той съставлява огромна заплаха за нейните упоритости да бъде главен фактор - да прави държавно управление, да бъде министър председател.

- Има ли потребен ход министър председателят Борисов в идната гореща политическа есен?

- Има - да покаже изключителна неотстъпчивост пред твърдите поддръжници на ГЕРБ. Независимо какъв брой ще бъде тежка зимата, хората, които по принцип гласоподават за него, ще проявят схващане и в случай че Борисов покаже повече неотстъпчивост, партията няма да падне под 600 000 гласа на идващите избори.

Иначе всеки опит да се задържат по-широки периферии, като се подаде оставка, ще бъде по-големият удар за ГЕРБ, в сравнение с този.

Иначе е напълно обикновено за една партия да излезе в съпротива, без значение че е управлявала 10 години. Тестът за ГЕРБ ще е интервал в съпротива - в случай че преодолее това мерило, към този момент ще са задминали остарялата десница по всички индикатори.

Самият Борисов има нюх за това какво желаят хората.

Ако реши, че е почнал да дотяга на хората, ще се отдръпне самичък. Възможно е да избере и подобен вид тактика - да изчака един мандат в съпротива, да се видят приноси и неточности, да се привлекат нови хора.

Пред Борисов има много варианти и без значение коя ще избере, ще остане в историята като първия преизбиран министър председател. И то с такава персонална известност, че 10 години лиши на съперниците му да я разбият.

- Трябва ли Борисов да се опасява от новата групировка на Цветан Цветанов?
- Не, изрично. Ясно е кой направи Цветанов политик. Българите възприемат отрицателно човек, бил непосредствен с някого до през вчерашния ден, а през днешния ден се афишира за негов зложелател. Не можем да приказваме за действителна конкуренция и за важен триумф.

Да не приказваме, че Цветанов в действителност е огромен дебитор на ГЕРБ - с премислени или недомислени дейности до неотдавна той беше съществена част от отрицателния облик на партията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР