Доц. Михаил Груев, Председател на Държавна агенция Архиви“, сподели, че

...
Доц. Михаил Груев, Председател на Държавна агенция Архиви“, сподели, че
Коментари Харесай

Доц. Михаил Груев и проф. Никола Алтънков: Няма история без писмена следа

Доц. Михаил Груев, Председател на Държавна организация „ Архиви “, показа, че в цяла Източна Европа бяха основани комисии, каквато е Комисията по досиетата у нас, по модел, който германците зададоха с комисията за документите на Щази.
„ Законът за досиетата се нуждае от корекции. Измина към този момент доста време и инспекциите, които вървят сега стигат до по-второстепенни и третостепенни фигури. Интересът последователно заглъхва. По-същественото е какво да се прави с този масив, по какъв начин той да бъде първо надеждно обработен, по тази причина тъй като има проблеми с обработката на този масив, с достъпа до него и с популяризирането на най-интересното от това, което има. Например германците, които с архивите на третия райх извънредно доста напреднаха в проучването на обществената история на немското общество в годините сред двете Световни войни, на обществените връзки в обществото, на изясняването на механизмите, по които се открива надзор на национал-социалистическата партия. “, сподели той.
Доц. Михаил Груев показа, че Държавна организация „ Архиви “ е в развой на цифровизация. Дигитализирането на архива става от най-старите към по-новите документи по значимост, като с преимущество са тези, които са избрани от специфична комисия като неповторими или изключително скъпи. Трудността произтича от правенето на метаданните, по тази причина тъй като това са ръкописни почерци, някои от тях не изключително четливи и самото правене на метаданните към тези протоколи лишава много време.

Целият диалог на проф. Никола Алтънков с доцент Михаил Груев, в който ще научите потребни и забавни неща за историческите архиви на България, които съхраняват и документират националната памет и са основата на родната историография можете да гледате във видеото:
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР