Доц. Лъчезар РАДЕВИзглежда 2022 г. ще бъде интересна на международни

...
Доц. Лъчезар РАДЕВИзглежда 2022 г. ще бъде интересна на международни
Коментари Харесай

Украйна по острието на бръснача


Доц. Лъчезар РАДЕВ

Изглежда 2022 година ще бъде забавна на интернационалните събития, изпъстрени със срещи сред водачите, само че надали може да се чака освен това от това. Твърде рано е да се провидят каквито и да е съществени разбърквания в настоящия интернационален ред. Съединени американски щати към момента остават един от главните интернационалните артисти, въпреки и със залязващ сценичен живот. За сметка на това, на хоризонта се обрисува смяна в геополитическата линия на Вашингтон, чието изражение може да бъде завръщането към метода им от 70-те години на ХХ век, само че с извърнат полюс.

След 1970 година администрацията на Съединени американски щати пое самодейността за топене на връзките с Китай, която имаше за задача да изолира Съюз на съветските социалистически републики след схизмата в връзките сред Москва и Пекин на идеологическа основа. Сега ситуацията е сякаш сходно, само че полюсът е не Китай, а Русия. Завръщането към посочената скица се предшества от обстоятелството, че

ходовете на Съединените щати на интернационалната сцена

се стесняват, а техният блян към опазване на международната им надмощие се оказва напълно неизпълним. Светкавичната реакция на американския президент във връзка видео срещата сред Владимир Путин и Си Дзинпин демонстрира неприкрития геополитически дискомфорт от активизирането на съюза сред Москва и Пекин, който може да сътвори непредвидени и дълбоки неприятности на Съединени американски щати и Запада. Ето за какво Вашингтон ще се постарае да попречва стратегическото партньорство сред Русия и Китай и това е единственият му логически ход. Веднага след анонса на Байдън за нова среща с Путин някои интернационалните наблюдаващи изрекоха мнението, че американският президент е подготвен на отстъпки. Според мен те бъркат. По-вероятно е разиграването на сюжета за " печелене на време ", само че той също няма да бъде кой знае какъв брой печеливш.

През 2022 година ще бъдем очевидци на нови

руско-китайски стратегически начинания

като знаци с отрезвяваща роля. Една от вероятните варианти е задълбочаването на икономическото съдействие, съпроводено от провеждането на морско общовойсково обучение по цялото продължение на Източна Азия. В този подтекст размахването на картата за навлизането на Китай в Тайван е несъстоятелно, ролята на Япония е все по-намаляваща, сдружението АУКУС е към момента неразбираемо и прекомерно подозрително, а развиването на Китай е все по-настойчиво и възходящо.

Южна Азия също ще претърпи геополитически промени. Едната - ускорено развиване на връзките Китай-Индия в икономическата сфера. Другата - интензифициране на руско-индийските връзки в отбранителната сфера. Очевидно, това би стеснило още повече американското маневриране в района и изцяло би извадило от релсите възобновяването на концепцията за транс-тихоокеанско съдействие. Постепенното възкръсване на Афганистан ще продължи, въпреки и с по-бавни от предстоящото темпове. Виетнам ще разшири военно-техническото си съдействие с Русия. Като цяло, развиването на Източна и Южна Азия ще се движи по възходяща орбита.

В Близкия изток ще царува релативно успокоение, доколкото ще продължи ограничаващата политика към Съединени американски щати с присъединяване на арабските страни от района и засилващата се роля на Русия в него. Израел ще организира по-регулирана политика като блян към опазване на постигнатото териториално уголемение. Накратко: районът ще затвърди постъпателното си районно сливане при утвърждаващата се роля на стратегическия триъгълник Русия-Иран-Китай.

Като вероятен спектакъл на бързи военни дейности се обрисува европейската част на Евразия. Както наподобява, от няколко години насам Украйна е " ябълката на раздора " сред Русия и Съединени американски щати. Добре знае се, че Москва е

срещу участието на Украйна в НАТО

дружно с това - на Молдова, Грузия и страните от Централна Азия. Подобно решение се базира главно на концепцията на Съединени американски щати за разполагането на избрани ракетни системи в някои от страните-членки на алианса. От друга страна, икономическата обстановка в Украйна е повече от трагична, а дефицитът на въглища и природен газ вещае цялостно западане на стопанската система на страната, съпроводено от солидна рецесия. Заедно с всичко това страната по никакъв метод не извършва Минските договорености, които самата тя е подписала, а президентът Владимир Зеленски и държавното управление по всевъзможен метод отхвърлят да се занимават с насъщните национални проблеми. И не на последно място, медиите изобилстват от оповестени напълно налудничави начинания, коя от коя по-безотговорни и по-безсъдържателни. На този декор Украйна е намерила прелестно лоби в лицето на Европейски Съюз и Европейска комисия. Не се желае кой знае какво просветление, с цел да се види, че и двете играят

ролята на американски спътници

в авансово изгубена игра. Европа едвам в този момент навлиза в следващата си дълбока рецесия и кой знае за какво не може да го осъзнае. Високопоставените ѝ служители са формени плутократи и с дейностите си сами " режат клона, на който седят ", както споделя българска сентенция. Само един образец: за последната седмица Европа е изразходвала една четвърт от запасите си от природен газ, а цената му непрестанно нараства. По оценка на някои експерти, природният газ в Европа ще бъде изцяло привършен до края на януари 2022 година На този декор " Газпром " като главен снабдител на газ за Европа регистрира, че за актуалната година приходите му са нарастнали съвсем двойно, сега те се правят оценка на повече от 4 милиарда $. Приходите на всички газодобивни съветски компании за 10-те месеца на 2021 година са 6,2 милиарда $. В същото време в цяла Европа обществено се приказва за така наречен енергийна беднотия, а рецесията с природния газ занапред ще се развихри. И още нещо: при цялата тази европейска невъзможност Европа сипе закани и обиди към Русия. Да, явно, има нерешени въпроси, само че като си " гол и необут ", кого заплашваш?

Новите наказания против Русия, за които се приказва в този момент, са следващата бездарна самодейност. Европа неизвестно за какво не схваща, че е в ръцете на Русия и във връзка на природния газ, и във връзка на цялостен набор минерални първични материали, от които се нуждае. Ще пристигна миг, когато хората ще се надигнат срещу тази политика, тъй като тя се стоварва не на гърба на държавните управления, а на техния тил.

По мотив на Украйна Съединени американски щати са в " стратегически капан ", тъй като:

- при възможен срив на наличието им там това би било още един огромен интернационален неуспех на Америка;

- количеството и качеството на доставяното от тях въоръжение е на съвсем примитивно равнище и в съпоставяне със актуалното въоръжение звучи като насмешка и " пречистване на килера " от захаросано сладко;

- при възможни военни дейности нищо от въоръжението в Украйна не би могло да спре съветската армия;

- Съединени американски щати ще бъдат принудени на съдържателни отстъпки, в случай че не желаят да се сблъскат с Русия и Китай по едно и също време.

Най-голямото предизвикателство за Украйна е изкушението

да подтиква към военно нахлуване

и провокации в Донецк и Луганск. Ако направи това, я чака контраудар, който може да има и странични резултати. От друга страна, както демонстрира картата, двете области са от забележителна значимост за Русия. Географското им разположение дава на Москва опция за подсилване на наличието и инфраструктурата в региона на Азовско море, както и за по-надеждната отбрана на Кримския полуостров и възпрепятстване на милитаристичните начинания на Украйна.

При цялата трудност на казуса на Украйна би трябвало да й бъде ясно, че в случай че продължи по същия метод, я чака повсеместен териториален разпад и преустановяване на съществуването й като страна. Извън политическите заявления и доставките на остаряло въоръжение, изкристализира мнението, че никой няма да се застъпи за нея и че е обречена, в случай че продължава да се движи по линията, която е възприела.

По-внимателният взор на картата указва още една опция за Русия: образуване на зона на " стратегическа непоклатимост ", обхващаща Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон, които дружно с Крим образуват дефинираната област. По данни от 2001 година в Запорожието и Херсонска област живеят над 370 000 руснаци. Геостратегическите прерогативи на сходна зона са повече от явни. Засега сходен вид наподобява химеричен, само че в по-дълъг времеви небосвод е изцяло вероятен и реален.

Основни катализатори за образуването на сходна дълбока по обсег стратегическа зона са:

- сеизмичните политически и обществени разтърсвания в Съединени американски щати, детрониращи ги от статуса им на международен жандарм;

- цялостно обезсмисляне на съществуването на НАТО благодарение на " тактиката на непреките дейности " ;
още по-пълното одобряване на Русия и Китай на интернационалната сцена с присъдружието на Индия като субстрат на полицентричния международен модел.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР