Доставките на смартфони в Китай, който е най-големият пазар за

...
Доставките на смартфони в Китай, който е най-големият пазар за
Коментари Харесай

Доставките на най-големия смартфон пазар се сринаха с 15%

Доставките на смарт телефони в Китай, който е най-големият пазар за тези устройства в света, са спаднали с сред 12% и 15.5% през предходната 2018 година, сочат данните за бранша, написа Reuters. Новината за фрапантното стесняване идва на фона на мрачните прогнози, подадени от колосите Apple и Samsung.

Информацията за спада на доставките с 15.5% идва от Китайската академия за осведомителни и информационни технологии (CAICT), проучвателен институт към Министерството на промишлеността и осведомителните технологии в страната. Равносметката от въпросното стесняване е, че на пазара са пласирани към 390 млн. единици в границите на предходната година.

Само през декември спадът на годишна база е към 17%.

Фирмата за изследване на пазара Canalys пък е подала данни за 12% спад през 2018 година, като чака доставките на смарт телефони в Китай да се свият до под 400 млн. броя през 2019 година За последно такива параметри са били регистрирани през 2014 година

Китайският пазар на смарт телефони, който е най-големият в света, може да се свие с още 3% през тази година, споделят още от Canalys. Това би означавало трета поредна година на спад. През 2017 година доставките на смарт телефони в страната са паднали с 4%.

Доставките, за които се приказва в отчетите, са изпратените смарт телефони от производителите към търговците на дребно и доставчиците. Те не отразяват директните продажби, които се случват едвам когато клиентите в действителност си купят устройства от наличните в магазините. При всички положения обаче спадът на китайските доставки през 2018 година ще отрази отрицателно на международния пазар на смарт телефони, като Canalys чака той да се свие с 1%.

Apple към този момент подвигна анализаторите на крайници, откакто предходната седмица разгласи, че чака спад на тримесечните си продажби, акцентирайки като причина забавянето на търсенето в Китай. Новината разтресе пазарите и колосът от Купертино, чиято пазарна капитализация преди по-малко от половин година доближи рекордните 1.1 трлн. $, в този момент се прави оценка на към 700 милиарда $, падайки до номер 4 в класацията за най-скъпо струващите обществени компании в света.

Китай, от своя страна, който години наред притегля вниманието на софтуерните играчи, в този момент страда от изострящата се комерсиална война със Съединените щати. Отношенията сред двете страни доведоха до спад в търсенето на джаджи като цяло. Освен това китайският пазар към този момент не е разрастващ се, т.е. непрекъснато и бурно възходящ. „ Китай към този момент е изцяло зрял пазар и удължаването на циклите на освежаване на смарт телефоните ще бъде новото обикновено “, споделят от Canalys.

„ По-слабият стопански напредък и по-ниското доверие на потребителите най-вероятно ще обиден премиум сегмента през първата половина на 2019 година “, разяснява още ТуанАнх Нгуен от Canalys. Според него Apple е най-голямата жертва на тази наклонност, а в добавка на това американският производител от ден на ден изостава от локалната конкуренция, в това число във връзка с нововъведения и атрактивни цени.

Другият огромен състезател в сферата Samsung също изпитва усложнения в последно време, подбудени от забавящите се продажби на мобилни телефони и слаби нововъведения. Преди броени часове корейският колос разгласи, че чака спад от 29% на тримесечната си облага.

Междувременно китайските компании като Huawei и Xiaomi все по-уверено оспорват господството на Samsung на доста основни пазари. Huawei към този момент изпревари Apple и е вторият най-продаван бранд в света. Очакванията са, че тази класификация ще се резервира през 2019 година, като не се изключва опцията китайският производител да детронира и настоящия номер 1.

В момента Samsung управлява над една пета от международния пазар, следван от Huawei, който има пазарен дял от 14%, сочат данните на Canalys. /economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР