Доставките на природен газ от Газпром експорт за България спират

...
Доставките на природен газ от Газпром експорт за България спират
Коментари Харесай

Енергийният министър ще даде брифинг заради спирането на газа от Русия

Доставките на природен газ от " Газпром износ " за България стопират от през днешния ден. Това оповестиха от " Булгаргаз ", базирайки се на писмо, получено от съветската страна. От българската газова компания прецизират, че към сегашния миг не се постановат ограничаващи ограничения за потреблението в България.

Според текста на известието българската страна е изпълнила напълно отговорностите си и е направила всички заплащания, изисквани по сегашния контракт, навреме, прецизно и в сходство с неговите клаузи. След осъществен разбор от страна на държавното сдружение „ Булгаргаз " и Българският енергиен холдинг е открито, че препоръчаната от съветската страна нова двуетапна процедура за заплащане не е в сходство на съществуващия до края на тази година контракт и крие обилни опасности за българската страна, в това число да прави заплащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от съветската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „ Булгаргаз " и „ Булгартрансгаз " са подхванали стъпки за различни договорености за доставка на природен газ и за справяне с по този начин създалата се обстановка. Към сегашния миг не се постановат ограничаващи ограничения за потреблението в България.

По информация на Българска национална телевизия предизвестие за прекъсването на газа е имало предходната седмица, поради отвод на България да се разплаща с рубли. От Министерството на енергетиката към този момент не разясняват и оповестиха, че министър Александър Николов ще даде изказване във връзка със създалата се обстановка в 09:00 часа, което ще можете да гледате в ефира на Българска национална телевизия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР