Доставките на поръчки понякога крият неподозирани рискове за разносвачите(снимка: CC0

...
Доставките на поръчки понякога крият неподозирани рискове за разносвачите(снимка: CC0
Коментари Харесай

Разносвачите в е-търговията, които се боят за живота си


Доставките на поръчки от време на време крият неподозирани опасности за разносвачите
(снимка: CC0 Public Domain)

Колко е хубаво, че електронната търговия се разпространява около пандемията, нали? Удобно е да поръчаш и да ти донесат мечтаните движимости, без да мърдаш от стола си. Но не всички приветстват доставките с усмивка и бакшиш. Някои посрещат със… закани и оръжие. Всъщност, безчет доставчици-разносвачи се боят за живота си, до момента в който работят.

Точно по Коледа предходната година Вили Солис, 42-годишен служащ в жилищното строителство, трансформирал се в шофьор-доставчик, бил пратен една вечер да занесе бутилка коняк от 100 $ в жилищен комплекс в Дентън, Тексас, споделя. След като Солис намерил жилището, той се оказал лице в лице против начумерен и наедрял юначага, който се показал с име, много друго от това на персоналната карта – и друго от това, с което била направена поръчката.

Объркан, Солис се обадил в централата на Instacart – компанията, за която работи. Това ненадейно вбесило клиента и тримата му другари. Мъжете наредили на Солис да им даде коняка. Колегата му от централата, усетил обстановката по телефона, също споделил на Солис да даде бутилката. След това доставчикът скочил в колата си и побързал да се отдалечи от мястото.

Това е единствено един от многото случаи на експанзия към снабдители. Солис споделя, че от този момент е спрял да работи след 21:00 ч. и обмисля да носи револвер. Опасява, че в случай че наруши разпоредбите на компаниите-доставчици да не се носи огнестрелно оръжие, може да рискува да загуби работата си. Но в това време се бои за живота си. „ Не бих желал да почина поради бутилка коняк или кутия пица ”, споделя Солис.

Безработица и експанзия

Стотици и даже хиляди хора през днешния ден работят това – разнос на артикули. Пандемията направи известно електронното извършване на покупки. Онлайн поръчките във всички сфери се усилиха, а с това набъбна и броят на нужните куриери.

Всъщност хората, които развозват артикули, постоянно са от друга специалност. Много от тези, които останаха без работа поради пандемията, се „ преквалифицираха ” в доставчици-разносвачи.

В същото време насилието по света като че ли претърпя подем около пандемията. Психолози изясняват това с насилственото затваряне по домовете.
още по тематиката
Кражбите на коли на доставчици-разносвачи са към този момент постоянно срещано закононарушение. Същото важи и за отвличането на коли – форма на кражба, при която притежателят е вътре в самото транспортно средство.

Оказва се, че разносвачите са едни от служащите на „ новата стопанска система ” – цифровизирана, виртуализирана, белязана от отдалеченото другарство – и са истински плебеи на огромни компании с мощни цифрови системи за обработка на всевъзможни поръчки. Тези служащи всеки ден препускат, с цел да изпълнят поръчките, срещайки експанзия, принуждение, закани.

Според експерти, увеличението на случаите на офанзиви по отношение на разносвачи е наклонност, която е част от друга, по-мащабна крива на увеличение на престъпността от началото на 2020 година насам. В някои градове тя е по-голяма, другаде е по-спокойно.

И похищение на деца

Това не е всичко. Нападателите са склонни и да отвличат деца. В по този начин създалата се обстановка доста хора работят разнасяне на доставки, като возят децата си със себе си. За множеството от тях не е проблем детето да седи на задната седалка, в детското си столче, до момента в който се транспортират поръчани артикули.

На 6 февруари Джефри Фанг, 39-годишен, водач на DoorDash в Сан Франциско, оставил колата си за малко, до момента в който прави доставка. Вътре оставил 4-годишната си щерка и 2-годишния си наследник, които приказват единствено мандарин. Когато мъжът се върнал, заварил в колата си чужд мъж, седнал на шофьорското място. Извлякъл мъжа на открито, само че непознатият сграбчил телефона на Фанг и побягнал. Фанг го подгонил. Не съумял обаче да го хване.

Когато се върнал, колата му липсвала – дружно с двете му деца. Децата били открити часове по-късно, невредими. За Фанг обаче претърпяното е призрачен сън. „ Има доста неща, които хората би трябвало да знаят ”, сподели Фанг, говорейки за работата на доставчика като цяло. „ Не е елементарно, не е просто – и от време на време е рисково ”.

Сред разносвачите има и дами. Някои от тях също возят децата си със себе си. И не липсват такива, които към този момент са се срещнали с експанзията – набези, боричкане по колите, опити за отваряне на вратите и други

И убийства

Миналият месец един разносвач на DoorDash беше погубен, откакто бе отказал да даде на крадците своя електрически велосипед, с който правил доставките. Властите оповестиха, че мъжът е бил убит от две тийнейджърки, които – съгласно проверяващите – са употребявали замайващ револвер върху него във Вашингтон.

Дни по-рано в Чикаго Хавиер Рамос, водач на Uber, бе прострелян в главата и погубен. Полицията заяви, че килърът му е пасажер, който е бил взет за возене след 3 часа сутринта.

Лени Санчес, дълготраен водач на Uber, написа на идващия ден в Twitter, че Рамос е „ опитал да се пребори с нападателите си ”. Рамос наподобява е бил оставен мъртъв, откакто е бил прегазен със личната си кола, след битка с агресорите.

Реакцията на огромните компании

Проблемите станаха необятно публикувани и огромните софтуерни компании започнаха да се чудят по какъв начин да ги решат. Uber неотдавна вкара ограничения за сигурност, с цел да отбрани водачите си, в това число повече условия за инспекция на хората, които основават сметки с подаръчни карти или други анонимни системи за разплащане.

Говорителят на DoorDash Кембъл Матюс съобщи, че компанията е „ надълбоко обезпокоена от известия за нараснала престъпност ” и че има намерение да добави „ бутон за незабавна помощ в приложението Dasher, с цел да помогне за свързването на служащите си с спешните служби ”.

В изказване представителят на Grubhub Грант Клинцман повтори забележките на Матюс. Той уточни, че сигурността на водачите на компанията е „ главен приоритет ” и че компанията е „ подготвена да поддържа следствията на правоприлагащите органи… до момента в който подхващат стъпки за справяне с неприемливия скок на обири на транспортни средства ”.

Говорителят на Lyft Ашли Адамс съобщи, че за компанията сигурността е „ фундаментална ” и че „ ние работим в тясно съдействие с правоохранителните органи, с цел да помогнем за сигурността на водачите ”.

Instacart изрази сходни опасения. Фирмата обаче съобщи, че „ не е забелязала повишаване на кражбите на коли или набези против купувачи ”.

„ Ние одобряваме сигурността и сигурността на цялата общественост на Instacart доста съществено ”, сподели Наталия Монталво, представител на компанията, по имейл. „ Купувачите разполагат с доста запаси, с цел да подсигуряват своята сигурност и отбрана при извършване на покупки и доставка на платформата Instacart ”.

Дългосрочни последици

Каквито и да са ограниченията, чиновниците, потърпевши от експанзия, дълго носят белега на уплахата си. Фанг, чиито деца са били отвлечени, още претърпява кошмара. Сега той не работи.

След като се разчу казусът с отвличането на децата му, доброволци събраха над 100 000 $ за Фанг посредством GoFundMe, а DoorDash подари няколко хиляди $ непосредствено на фамилията му. Но парите не могат да изплатят душевното успокоение.

Фанг продължава да се опасява да се върне на работа. Като водач на Uber нееднократно е бил в обстановката против него да са ориентирани оръжия. Сега си носи електрошок за самоотбрана.

„ Преди електрошока си имах нож в колата, само че той беше откраднат ”, споделя той. „ Особено след случая с отвличането… диря да си набира огнестрелно оръжие ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР