Достъпът на автомобили в част от Морската градина на Варна

...
Достъпът на автомобили в част от Морската градина на Варна
Коментари Харесай

Забраняват отново достъпа на автомобили в Морската градина

Достъпът на коли в част от Морската градина на Варна да бъде неразрешен. Това ще стане допустимо с актуализация на Генералния проект за организацията на придвижване /ГПОД/. Окончателният план бе импортиран от кмета на Община Варна Иван Портних и бе утвърден на взаимно съвещание на три комисии към локалния парламент – „ Обществен ред и сигурност “, „ Опазване и възпроизводство на околната среда “ и „ Правна комисия “. Преди да влезе в действие, ГПОД би трябвало да бъде признат и от Общинския съвет.

Планът беше изменен през 2019 година, само че последвалата заповед на кмета за прекъсване на коли в Приморския парк беше оспорена в съда. Според Върховния административен съд одобряването на окончателния план за актуализация на ГПОД съставлява нормативен административен акт, а според Административнопроцесуален кодекс локалният орган, способен да издава такива актове, е Общинският съвет.

„ Това не е проблем от през вчерашния ден, само че е проблем, за чието решение общинската администрация е извънредно поредна “, съобщи пред съветниците заместник-кметът Пламена Маринова. По думите й в настоящия ГПОД не е избран режимът на придвижване по съществуващата алейна мрежа в околност „ Салтанат “. Това постанова установяване на организация на придвижването, отговаряща на условията на нормативната уредба и осигуряваща улеснение на всички участници – пешеходци, велосипедисти и други ППС и МПС с регламентиран достъп, оповестиха от пресцентъра на Общинския съвет.

Предназначението на територията на „ Салтанат “, която е продължение на историческото ядро на Морската градина, е „ за паркове и градини “, а съгласно Закона за придвижване по пътищата е неразрешено прекосяването и паркирането на пътни транспортни средства в паркове, градини и детски площадки отвън обозначените за това места. Общинска разпоредба също не разрешава придвижването и паркирането на МПС в паркове и алеи. Наред с това в местността е регистрирано увеличение на отрицателното влияние на автомобилния превоз върху околната среда: звук, газове и други нездравословни излъчвания над допустимите правила.

Предвижда се въвеждане на възбрана с пътни знаци на кръстовищата  на бул. „ Княз Борис I ” със сп. „ Акациите “ и сп. „ Делфинариума “ в посока Златни пясъци. Изключения от тази възбрана ще има за пътни транспортни средства, благосъстоятелност на живущи в зоната, и за лица, притежаващи документ за неработоспособност.  Автомобилите на Министерство на вътрешните работи, Спешна здравна помощ, Пожарна и спешна сигурност ще имат безграничен достъп. Такъв ще имат и спешни екипи на ВиК, Енерго про и други, когато работят по премахване на повреда след категорично известяван на Община Варна. По одобрен ред и график ще могат да се обслужват и обекти в Приморския парк, оповестиха от пресцентъра на Общинския съвет. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР