Достъпът до пресни билки през есенния и зимния сезон невинаги

...
Достъпът до пресни билки през есенния и зимния сезон невинаги
Коментари Харесай

Как се сушат и замразяват подправки и билки

Достъпът до пресни билки през есенния и зимния сезон не всеки път е вероятен. Не всеки от нас има лична оранжерия, с цел да вземете обичаната си фалшификация в средата на студен ден. Поради тази причина си коства да научите по какъв начин да сушите и замразявате билки вкъщи.

Сушене на билки
 Как да отглеждаме пресни билки вкъщи целогодишно! Как да отглеждаме пресни билки вкъщи целогодишно!
За да гледаме пресни билки в дома си за чай, салата или друга вкусна храна, въобще не е нужно да имаме огромен двор. Дори не е нужно да ж...

Сушенето е един от най-популярните способи за предпазване на билки. Правилно изсушените и съхранявани растения не ферментират или плесенясват и също така резервират нужното количество дейни субстанции (отговорни, наред с другото, за техния цвят и вкус).

Най-доброто време за прибиране на билките е заран, когато утринната роса към този момент се е изпарила. Тогава ароматът на етерични масла, съдържащи се в растителните кафези, е най-силен. Как да съберем най-популярните билки?

Преди сушене подредете първо билките - отрежете дръжките, дръжките, твърдите стъбла. Изплакнете мръсните листа и по-късно деликатно изтръскайте непотребната вода или ги подсушете с хартиена забрадка. Най-добрият интервал за сушене на билки е, естествено, лятото, макар че и тогава не е мъчно да се позволен неточности.

Най-голямата неточност е оставянето на прясно набрани растения на непосредствено слънце. Така скъпите етерични масла, съдържащи се в тях, бързо се разлагат. Много по-безопасно място е да вземем за пример таванско помещение или заслон, където свободно вързаните и окачени билки ще изсъхнат със лично движение, като в същото време запазят потребните субстанции. При есенно-зимно време сушенето на билките е малко по-различно при дълготрайно хладно и влажно време.

Всеки тип растение изисква малко по-различна температура на сушене:
 Как се замразяват подправки и билки Как се замразяват подправки и билки
Ароматните билки придават характерен щрих, усет и текстура на вашите ястия. Някои деликатни и листни билки като магданоз, босилек, ес...

до 30 ° С - карденолидни растения, в това число: пролетна обич, момина сълза, вълнен напръстник и виолетов напръстник.

30-35°C - маслодайни растения, в това число: риган, босилек, чубрица, мащерка, анасон, полина, мента, маточина, розмарин, култивиран чай, естрагон, лайка, глухарче, невен, бял бодил, лайка, 

40-55 ° С - алкалоидни растения.

Завържете билките с връзка и по-късно ги окачете да висят. Обърнете внимание на дебелината на квалифицираните букети; леторастите на култивиран чай, чубрица, мащерка и розмарин би трябвало да имат не повече от 10 стръка. Ако стаята, която сте отделили за сушилнята е прашна, увийте китките билки свободно с хартия. Оставете дъното отворено.

Трябва да сушите билките настрана, защото сухите листа се разрушават при допиране. Стъблата обаче, в противен случай – не би трябвало да се чупят при допиране, а да се огъват.
 Супер ефикасни способи за сушене на билки Супер ефикасни способи за сушене на билки
Мента, босилек, култивиран чай, мащерка, розмарин... Имената биха могли да се загатват тук дълго време. В края на краищата билките са...

Замразяване на билки

Освен сушенето също толкоз ефикасен способ за опазване на билките е и замразяването им. По предписание това важи най-добре за меки и сочни листа от растения като босилек, магданоз, копър, лук и чубрица.

Изсушете прясно събраните растения и по-късно откъснете листата. Цели или нарязани, поставете в торбички или пластмасови контейнери и етикетирайте. Съхранявайте готовите билки във фризера за 4 до най-много 9 месеца.

Ако обаче желаете да съхранявате билките за по-дълго време, преди да ги поставите в пликчета или съдове, бланширайте ги (сложете в гореща вода за няколко секунди, по-късно потопете в студена вода).

През есенно-зимния сезон билковите градини, както и всички останали култури, останали без уместно покритие, умират. Това не значи, че не можете да се насладите на техния усет и мирис. Замразени или сушени и вярно съхранявани, те могат да ви служат през идващите няколко месеца до идването на пролетта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР