Доста бързо след случилото се в Охрид имаше реакция на

...
Доста бързо след случилото се в Охрид имаше реакция на
Коментари Харесай

Маринела Величкова, Скопие: Има усещане, че властите тук бездействат за атаките над български клубове

„ Доста бързо след случилото се в Охрид имаше реакция на президента, външния и вътрешния министър и всички те осъдиха побоя (над Християн Пендиков – бел. ред.). Въпросът е, че в това време започнаха главно в медиите да се прокрадват подозрения за аргументите за този побой, макар че съгласно първичната информация от прокуратурата в Охрид всичко е почнала таман с думите „ Не те е позор – да се пишеш българин! “.

Това съобщи за Euronews Bulgaria кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Скопие Маринела Величкова. Тя уточни, че случилото се със секретаря на българския културен клуб „ Цар Борис III “ в Охрид Християн Пендиков е натоварило в допълнение междудържавните ни връзки, тъй като той е част от една поредност от случаи на похищения против българските клубове в Република Северна Македония (РСМ).

Журналистът означи, че против българския клуб в Охрид към този момент е имало три набези – две от които с камъни и земеделско сечиво (брадва), а последният чрез огнестрелно оръжие.

„ От полицията нямаше информация за метода, по който се случва следствието за тези случаи “, разяснява Величкова и добави, че в първия случай нападателят самичък е отишъл до полицията.
Но за другите два случая, в това число и този със стрелбата, който никак не е за занемаряване, нямаше никаква последвала реакция. Става въпрос за поредност от случаи, които оставиха неясноти и сътвориха чувството за едно продължаващо безучастие отстрана на управляващите в РСМ, което в допълнение натовари прочувствено всичко случило се в Охрид.
„ Има предистория на обратно във времето – по неизяснените ни проблеми, по всички тези въпроси би трябвало да се работи, да се покаже, че се работи, вместо да се вършат опити да бъде трансферирана виновността за случилото се в едната или другата посока. Факт е че самата прокуратура съобщи, че всичко е почнало с имитация, която няма по какъв начин да бъде избрана по различен метод с изключение на като език на омразата “, акцентира Величкова.

Тя обърна внимание на обстоятелството, че и българският клуб в Охрид, и този в Битоля, със „ противоречивите “ съгласно политиците в РСМ имена, са били регистрирани сред 6 месеца и година и половина преди да бъдат открити постройките, които са провокирали толкоз остри реакции.

Очевидно при първичната регистрация имената на клубовете не са били считани за толкоз противоречиви, означи българският публицист.

По думите ѝ служите и Министерство на вътрешните работи на РСМ ще си свършат работата по обезпечаването на сигурността на честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев тази събота, 4 февруари.

„ Аз персонално нямам подозрение, че ще си свършат работата, тъй като съм виждала по какъв начин може да работи Министерство на вътрешните работи тук, с цел да обезпечи сходни събития “, означи Величкова.

Тя прикани да стартират откровени диалози сред управляващите на България и РСМ с набелязана съответна цел за изчистване и премахване едно по едно на всички тези въпроси, които тежат на нашите връзки, „ тъй като не е обикновено подобен изблик и гърмеж на страсти, обвързван с годишнината на Гоце Делчев, която предходни пъти е била отбелязвана напълно безпроблемно “.

„ Личност и фигура, която ни сплотява, не би трябвало да провокира сходно нещо “, безапелационна е Великова.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР