Доскорошният директор на програма Хоризонт Ивайло Савов, който заемаше поста

...
Доскорошният директор на програма Хоризонт Ивайло Савов, който заемаше поста
Коментари Харесай

Бившият директор на "Хоризонт" призна за оказван натиск за свалянето на Силвия Великова

Доскорошният шеф на стратегия " Хоризонт " Ивайло Савов, който заемаше поста до предходната седмица, когато беше небрежно пенсиониран, призна, че му е оказван напън за свалянето от ефир на Силвия Великова. В изявление за " Офнюз " той съобщи, че е имало поредност от диалози, в които му е било обяснено, че " името на БНР е заложено на карта, че има лични закани против генералния шеф и против фамилията му ".

Миналия четвъртък (12 септември) Силвия Великова, чийто репортерски сектор включва и процедурата за избор на основен прокурор, беше отстранена от ефир до момента в който приготвя предаването " Преди всички " за петък заран. Вместо предаване сигналът на стратегия " Хоризонт " беше изключен в петък за близо 5 часа - от 6 до 10.42 ч. Проверката на прокуратурата, предоставена на зам. основния прокурор и единствен претендент за основен Иван Гешев, излезе във вторник (17 септември) със умозаключение, че замлъкването на " Хоризонт " не е било породено от профилактика, каквото пояснение беше обещано по-рано от новоназначения шеф на програмата Николай Кръстев, който устоя на поста единствено ден и подаде оставка, поемайки отговорността за абсурда.

Савов пък бе пенсиониран тъкмо преди да се разиграе целият скандал. Той посочи, че е отказал да подпише заповед за командировка на Силвия Великова за образование на сътрудници в Стара Загора сред 11 и 13 септември. По думите му това е принуда и точно поради това не си е разрешил да го направи. " На идващия ден ми беше препоръчано да се пенсионирам и аз си потеглих. Прозаична история ", сподели още той.

" Търсеше се метод посредством административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври. Според мен несъмнено става дума за някаква взаимозависимост, за стихотворец ангажимент, за който е пристигнало времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха упованията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: " Или тя, или аз ", добавя Савов.

Вчера зам. основният редактор на стратегия " Хоризонт " в оставка Даниела Късовска съобщи, че е бил оказан напън за свалянето на Великова от ефир персонално от генералния шеф на БНР Светослав Костов. Тя добави, че е ставала очевидец на натиска, " оказван в продължение на няколко дни върху шефа на " Хоризонт " Ивайло Савов ". В неофициални мнения на няколко пъти през последните дни се загатваше името на Велислава Кръстева -депутат и ПР на Движение за права и свободи, като индивидът, от който е идвал натискът. В изявление за предаването " Денят с Веселин Дремджиев ", основният редактор на " Клуб Z " Светлана Джамджиева също уточни Кръстева, базирайки се на мнения на сътрудници от радиото. Според Джамджиева тя е звъняла с искания за наличието. От своя страна Кръстева разгласи, че е неприемливо да се намесва името ѝ в абсурда. Какво сподели още тя - четете тук.

Савов не се съгласи с оправданието на пристигналия на негово място краткотраен шеф на " Хоризонт " Николай Кръстев, който смъкна Великов от ефира. Кръстев изясни, че направил това заради липса на административен опит.

" Мисля, че човек би трябвало да има голям управнически гений, с цел да може за два часа време да направи нещо, което другите не съумяха да сторят 18 години в радиото ", добави Савов.

Според него генералният шеф на БНР Светослав Костов е имал зависимости, както и " поети задължения, които трябваше да бъдат изпълнени ". Според някогашния шеф на " Хоризонт " Костов е бил изплашен при техен диалог. Освен това бил изпаднал в суматоха, като загатна и за негова имитация - " Ще ме сготвят най-после ".

Ивайло Савов е на мнение, че натискът върху радиото не е политически. Той напомни думите на премиера Бойко Борисов, който съобщи, че зад целия скандал стоят " главанаци ". По думите му " главанаците стоят отвън радиото ".

" Затова е доста значимо да се отговори на този въпрос: Кой? Мисля, че страната има голям запас да го направи. И когато го направи, ще може доста елементарно да отговори и на въпроса за какво ", сподели още Савов, като разяснява и прекъсването на излъчването на " Хоризонт " за 5 часа.

" Спирането на ефира съгласно мен не е по силите на един чиновник. То не е и в пълномощията на един. Техническият шеф бе претрупан с голяма виновност, тъй като направил някакво предложение. Виждал съм доста глупави оферти, дори идиотски, само че те не са минавали, тъй като за всяко сходно предложение би трябвало да има разискване и решение. А решенията в радиото се вземат от управителните органи по закон - управителния съвет и генералния шеф. Не може отговорността да бъде търсена единствено от този човек ", съобщи Савов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Натискът над БНР (33)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР