Досега са открити повече от 20 процедури за избор на

...
Досега са открити повече от 20 процедури за избор на
Коментари Харесай

Кабинетът "Радев" прави масови и скоростни конкурси за директори в държавни фирми

Досега са открити повече от 20 процедури за избор на членове на бордовете Смени в управленията се приготвят в основни сдружения към министерствата на стопанската система и превоза Управляващите сега шефове всеобщо са назначени краткотрайно
Серия от състезания за нови шефове в държавните компании задвижи служебното държавно управление. Те са за избор на непрекъснати шефове, откакто кабинетът " Радев " подмени бързо и огромно всички организации и сдружения с краткотрайни мениджъри. Сегашните състезания са без какъвто и да е маркетинг към евентуални заинтригувани претенденти, а периодите за подаване на документи са единствено 10 дни.

За последния месец са оповестени процедури за избор на членове на бордовете на повече от 20 сдружения, в това число основни компании към Министерството на стопанската система и промишлеността и Министерството на превоза. Съобщенията са оповестени на уеб страниците на ведомствата и на Агенцията за обществените предприятия и надзор, както и на уебстраниците на някои от холдинговите структури за дъщерните компании.


Реклама
Сред поредицата от управнически смени, които бяха подхванати от постоянни и служебни министри, сега огромна част от бордовете са с краткотрайни шефове - до организирането на конкурс. Практиката от последните месеци обаче демонстрира, че даже и назначените със спортна процедура ръководители могат да бъдат заменени.

Накратко, концепцията спортно да се търсят положителни мениджъри за държавните сдружения, а оттова и качествено трайно ръководство, е погазена. И то от сякаш краткотраен кабинет. Новите в стопанската система

Директори се търсят на множеството съществени компании към Министерството на стопанската система и промишлеността, в това число на мастодонта Държавна консолидационна компания (ДКК), под чиято шапка са военни, строителни и други компании. Част от обявите са от средата на септември и сега са на стадий оценка на претендентите, други пък са напълно нови и са оповестени след изборите. За всички срокът за кандидатстване е 10 дни. А задачата е да се избере управление за непрекъснат 5-годишен мандат, защото компаниите всеобщо сега се ръководят от краткотрайно назначени шефове (пак от кабинета " Радев " ) до провеждането на конкурс.

Серията от състезания предстоящо стартира с ДКК, като известието е от 15 септември, а подаването на документи към този момент е завършило. На процедура служебният министър Никола Стоянов търси непрекъснати назначения за всичките 7 поста в съвета на шефовете - 4-ма представители на страната и 3-ма самостоятелни. Изпълнителен шеф от август е Венцислав Димитров, който замести близката до Корнелия Нинова Смиляна Нитова.
Държавната консолидационна компания и краткотрайният й шеф Венцислав Димитров са оповестили състезания за няколко основни дъщерни сдружения Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
Пак от 15 септември е обявата и за управление на Национална компания индустриални зони, където също следва назначение на цялостен нов ръб от 5-има души. В момента изпълнителен шеф още веднъж е Антоанета Барес. Тя беше освободена от Корнелия Нинова в края на март и сменена от дългогодишния ръководител на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, единствено с цел да бъде назначена още веднъж на поста при започване на септември. Фирмите на холдинга

Самата ДКК пък е оповестила състезания за шефове на 5 свои дъщерни компании. В седмицата преди изборите (на 26 октомври) са открити процедури за избор на 5-има членове на бордовете на " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВМЗ) и " Кинтекс ". И в двата състезанието към този момент има оповестени описи на позволените претенденти след инспекция на документите, а ползата не е дребен - до оценка са стигнали надлежно 7 и 8 души. И в двете сдружения бяха направени поредност от смени - от Нинова и от служебния министър, като в този момент шеф на сопотския боен цех е Иван Стоенчев, а на оръжейния търговец - Пламен Пешев.

Една от най-скандалните компании на ДКК - строителната " Монтажи ", която при държавното управление на Бойко Борисов получи инхаус контракти за стотици милиони левове и ги превъзложи на частни компании, също ще има нови шефове. Там се търсят общо 3-ма нови членове - 2-ма представители на страната и един самостоятелен член, като обявата е оповестена на 6 октомври и на практика преди дни е завършило подаването на документи. Бордът на " Монтажи " беше уголемен от 3-ма на 5-има членове в края на септември от служебния министър, а един от дотогавашните шефове - Тихомир Димитров, беше освободен " неотложно ". От новите попълнения е и изпълнителният шеф Никола Начев.

Два дни след изборите е открит конкурс и за всичките петима членове на борда на " Ел Би Булгарикум ", като подаването на документи там към този момент е завършило.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР