Досега 520 хиляди са пациентите с диабет у нас. 140

...
Досега 520 хиляди са пациентите с диабет у нас. 140
Коментари Харесай

Тревожна тенденция. Увеличава се броят на болните от диабет frognews.bg

Досега 520 хиляди са пациентите с диабет у нас. 140 хиляди са наранени, само че не знаят и не се лекуват. Броят на болните от диабет се усилва. В международен мащаб от заболяването е обиден един от 10 души над 20-годишна възраст. Тревожните данни заяви по БНР проф. Цветалина Танкова, която е началник на Катедрата по ендокринология в Медицинския университет в София и шеф на Клиниката по диабетология в профилираната болница " Акад. Иван Пенчев ".

 

Проф. Танкова, посочи, че доста хора живеят със болестта, без да имат недоволства, само че са притеснителни хроничните затруднения, тъй като всеки орган или тъкан може да бъдат повредени от нарасналите равнища на захар. Физическата интензивност, контролът на захарта, както и положителният сън са част от предварителната защита на диабет вид 2. Само 500 крачки дневно повече понижават сърдечно-съдовия риск. 

 

Според проф. Танкова самият захарен диабет не води до някакви недоволства: " Оплакванията, проблемите и инвалидизацията на пациентите идва в действителност от развитите към този момент хронични затруднения на диабета. Много пъти захарният диабет се диагностицира във връзка на развили се към този момент хронични затруднения на болестта, да вземем за пример инфаркт, инсулт и тогава се вижда, че има покачване на кръвна захар и че тази кръвна захар е била нараснала в продължение на години преди този момент, без индивидът да е знаел за това. "

 

Проф. Танкова е безапелационна, че от самото определяне на захарен диабет би трябвало да се работи интензивно за предварителна защита на хроничните затруднения. Специалистът уточни и кои са най-показателните проучвания за това заболяване, които всеки може да си направи: " Кръвната захар дава моментна картина на положението. Гликираният хемоглобин е индикаторът, който прави оценка дълготрайния гликимичен надзор – той ни осведоми за това какво е било равнището на междинната кръвна захар през последните 3 месеца. И двата индикатора са значими. Изследванията би трябвало да се вършат взаимно ".

 

По думите й в България има достъп до всички съвременни лечения. Тези лечения се назначават от експерти и са безвъзмездни за пациентите. Според проф. Танкова би трябвало да се осъвремени управлението за държание на персоналните лекари при диабет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР