Дори след като увеличи обема на пандемичната си програма за

...
Дори след като увеличи обема на пандемичната си програма за
Коментари Харесай

ЕЦБ няма да задоволи кредитните нужди на еврозоната

Дори откакто усили размера на пандемичната си стратегия за покупка на облигации (РЕРР), Европейската централна банка няма да може да задоволи потребностите от финансиране на паричните тласъци на еврозоната, настояват специалисти на "Ситигруп ". Те са пресметнали, че прибавените на 4 юни 600 милиарда евро към в началото оповестените през март 750 милиарда евро на РЕРР, ще са с към 150 милиарда евро под повишеното дългово предложение на блока на еврото. Ако този дисбаланс се разшири, кредитните разноски на някои от най-задлъжнелите страни членки на общността, в частност Италия, могат да скочат, тъкмо когато те би трябвало да харчат гладко повече.

Кредитните потребности на еврозоната през тази година са големи, тъй като държавните управления се надпреварват да наливат средства в националните стопанства, с цел да ги защитят от най-дълбоката след втората международна война криза. Анализатори на организация "Блумбърг " пресмятат, че страните от блока на еврото би трябвало да продадат облигации за най-малко 1.2 трлн. евро през тази година, само че тази сума може да нарасне.

В допълнение, предлагането на краткосрочни дългови принадлежности ще надвиши 1 трлн. евро, по калкулации на "Ситигруп ". Общият размер на пандемичната стратегия на ЕЦБ обаче е 1.35 трлн. евро.

Или, както обобщават стратези на "Ай Ен Джи груп ", "подобни размери ще имат дългогодишен резултат върху пазара...и дълговото цунами ще продължи ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР