Дори от най-древни времена хората са осъзнавали, че обикновената вода

...
Дори от най-древни времена хората са осъзнавали, че обикновената вода
Коментари Харесай

Ужас: Преварената вода може да разболява от рак

Дори от най-древни времена хората са осъзнавали, че елементарната вода постоянно носи смъртоносна опасност: след използването ѝ се е случвало хората да се разболеят и да умрат. Според записите на Плиний Стари, още Нерон е употребявал преварената вода. Според него водата, която е била затоплена по-рано, се пречиства. И в случай че я сварите, тогава " можете да извършите от неприятна и мръсна вода " такава, каквато можете да пиете.

Днес кипването към момента е един от най-ефективните способи за стерилизация на водата. Директорът на Изследователския институт по екология на индивида и хигиена на околната среда в Русия Юрий Ракхманин твърди, че с преваряването на вода, вие преди всичко, увеличавате сигурността ѝ от инфекции. Разбира се, съставът ѝ се трансформира заради обстоятелството, че някои субстанции при нагряване минават в газообразно положение и просто се изпаряват. Ето за какво е по-добре чаят да се прави с прясна вода, в която след шупване, ще остане доста повече О2, в сравнение с във вода, сварена два или повече пъти.

Но група учени от Университета на Калифорния, Съединени американски щати са сигурни, че във вода, чиято температура най-малко един път е достигнала 100 градуса, няма О2. Доказателство за това е фактът, че цветята, които се поливат единствено с преварена вода, умират за няколко дни. Не инцидентно преварена вода се назовава мъртва. Опитайте се да употребявате тази вода в аквариум. Рибата ще почине там след няколко часа.

Вярно ли е, че двойно преварената вода води до рак?

Някои хора неправилно имат вяра, че многократното изваряване на водата я прави по-чиста и безвредна. Всъщност, споделя физиологът, професор в Политехническия университет във Вирджиния Бранд Дейви, това не е напълно правилно. Водата става чиста и безвредна след първото шупване, когато всички нездравословни бактерии са унищожени в нея. А след повтаряне - структурата на такава вода се трансформира доста.

Поради дейното изпаряване в останалата вода се покачва концентрацията на соли, минерали и други субстанции, което единствено по себе си може да бъде нездравословно за здравето. Тя може да бъде безвредна единствено в случай че в началото е била чиста.

Учени от Харвардския университет са провели 27 изследвания през последните две десетилетия. Тяхното умозаключение е недвусмислено: повторното шупване на вода води до увеличение на концентрацията на флуорид, арсен и нитрати.

А водата, която идва от чешмата, съдържа хлор. При дълготрайно шупване той реагира с органични останки. И колкото повече пъти се загрява водата, толкоз повече се появяват разнообразни химически реакции. Много учени настояват, че вследствие на неведнъж шупване във вода се образуват канцерогени, които могат да допринесат за развиването на рак и даже да допринесат за промени в организма на генетично равнище.

Доцент от Националния проучвателен университет MEPI Владимир Решетов опровергава тази догадка. Според него, такава преварена вода не носи такива съществени последици.

Но има и други. Експерти от Роспотребнадзор настояват, че актуалните чайници, които се изключват автоматизирано, може да ни вършат неприятна услуга. Изведнъж изключени, те не разрешават на водата да заври, затова няма причина да се счита, че всички нездравословни бактерии и вируси в такава вода са унищожени. Например, патогенът на ботулизма умира единствено след 15 минути шупване.

Източник: Здраве.то

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР