Допълнителна, партийна власт получи севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун, който

...
Допълнителна, партийна власт получи севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун, който
Коментари Харесай

Още власт за Ким. Изолира ли сестра си?

Допълнителна, партийна власт получи севернокорейският държавен началник Ким Чен-ун, който по принцип династично има безспорната власт в затворената страна. Ким е бил определен за общоприет секретар на ръководещата Корейска трудова партия (КТП), предадоха международните организации. Това е станало през вчерашния ден - на шестия ден от провеждащия се сега осми конгрес на КТП.

Севернокорейската публична осведомителна организация КЦТА заяви, че делегатите са избрали с единогласие държавния началник и за общоприет секретар на ръководещата партия. Постът е наименуван " началник на революцията и център за ръководство и единение ". Така Ким Чен-ун към този момент е ръководител на ръководещата партия.

Избирането му за общоприет секретар на КТП значително е символен ход, целящ да затвърди още повече неговата власт, отбелязва Ройтерс. Ким застана отпред на Северна Кореяпрез 2011 година - след кончината на татко си. Година по-късно КТП избра починалия Ким Чен-ир за собствен " безконечен общоприет секретар ", а Ким Чен-ун - за " първи секретар ".

С приравняването на татко си обаче вКим стартира да изолира сестра си - 32-годишната Ким Йо-чен, която отговаряше за връзките с Южна Корея. Изненадващо тя не попаднала в листата на препоръчаните за попълване на състава на Централния комитет на ККП - основен управителен орган, който включва и могъщото Политбюро на партията. Засега повода не е ясна.

Целта на конгреса е Ким Чен-ун да начертае проектите за дипломатическата, военната и икономическата политика на Северна Корея през идващите пет години, както и да бъдат направени основни назначения, отбелязва Ройтерс. Преди два дни Ким се появи ненадейно след новогодишните празници, само че единствено с цел да разяснява връзките си с Америка. Той разгласи, че Съединени американски щати е „ основният зложелател “ на страната, съобщи организация Ренхап.

ТАСС напомня, че предходният конгрес на КТП се е провел през май 2016 година Тогава севернокорейският държавен началник бе определен за ръководител на ръководещата в страната партия.

С промени в устава на КТП делегатите утвърдиха партийните конгреси към този момент да се организират един път на пет години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР