Допълнителен заем в размер на 5 млрд. евро се очаква

...
Допълнителен заем в размер на 5 млрд. евро се очаква
Коментари Харесай

Гърция поиска още €5 милиарда по Плана за възстановяване

Допълнителен заем в размер на 5 милиарда евро се чака да получи Гърция в границите на своя План за възобновяване от Европейски Съюз, написа в. " Катимерини ". Парите ще са в границите на механизма за енергийна самостоятелност REPowerEU.

Контекст : Възможността за спомагателни финансиране пристигна поради съществуването на неусвоени средства за възобновяване - доста страни в началото не се възползваха от предлаганите от Брюксел благоприятни условия поради преференциалните условия за набиране на финансов запас през пазарите.
 Гърция гради слънчев мегапроект за $180 милиона със своя План за възобновяване
Соларен мегапроект за $180 милиона се строи на 3 часа от Кулата

RWE има 51% присъединяване, ще се употребява територията на някогашен рудник

Сега страните членки ще изтеглят общо 148 милиарда евро за повишение на енергийната си успеваемост и самостоятелност и по-късно ще останат неусвоени още 80 милиарда евро, т.е. има повече от задоволително пари и няма да има проблем Гърция да получи поисканото, написа вестникът от южната ни съседка.

Детайли : До момента заемите по гръцкия План за възобновяване са в размер на 12,7 милиарда евро. Сега общо наличният финансов запас за планове в страната ще е в размер на над 36 милиарда евро - заеми и грантове.
 ИПИ: Най-големите опасности пред Плана за възобновяване са политически
Корупция и неприятна администрация - най-големите опасности пред БГ проекта за възобновяване

Експертите дадоха съответни рекомендации по какъв начин България да не пропилее европейския запас

Заради повишаването на финансовия запас, в този момент има доста съществени поръчки от няколко страни за спомагателни заеми по REPower EU - Испания желае 84 милиарда евро, Полша - 23 милиарда евро, Португалия - 11,5 милиарда евро, Чехия - 11 милиарда евро и така нататък
 Първите 2,6 милиарда лв. по Плана за възобновяване към този момент са у нас
Първите 2,6 милиарда лв. по Плана за възобновяване към този момент са у нас

Вицепремиерът Пеканов прикани депутатите да ускорят работа по законодателната стратегия

От друга страна : България е " на опашката " във връзка с усвояването на парите за възобновяване. Планът на нашата страна беше преработен от няколко разнообразни държавни управления, а идващите траншове зависят от приемането на ред тежки промени - задача, която занапред ще разберем дали ще е по силите на новия раздробен парламент.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР