Донякъде бяха нарушени правилата. Хората имат право да изразяват своето

...
Донякъде бяха нарушени правилата. Хората имат право да изразяват своето
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Надеждите за влияние в КС са пресилени

Донякъде бяха нарушени разпоредбите. Хората имат право да показват своето отношение към сходен избор. Много неща бяха казани. От много години прави усещане, че в ПГ на ГЕРБ не е имало в никакъв случай изявени адвокати. Така бившият министър на Министерство на вътрешните работи и юрист Емануил Йорданов коментира в студиото на " Денят ON AIR " днешния митинг пред Народно събрание за избора на новите конституционни съдии. 

Според него политизирането е реалност при подобен избор, но надеждите за въздействие в Конституционен съд са пресилени.

" За да може един човек да повлияе на подобен сериозен орган като Конституционен съд, той би трябвало да има доста високи професионални качества. Трябва да умее да се аргументира, да разполага със съществени знания в региона на правото. В случая, в случай че погледнем към госпожа Атанасова, всички разясняват това по какъв начин юридическият ѝ стаж се лимитира в четири години като юрист-консулт на две лечебни заведения и останалото е депутат. По закон стажът на депутат се приравнява на юридически стаж. Той би могъл да бъде потребен, изключително за човек, който отива в Конституционен съд, само че не би могъл да размени това, което дава ежедневното практикуване на специалността ", съобщи Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Мотивите на президента, на опозицията и формираното дело от Конституционен съд гостът разяснява по този начин: " Споделям упрека, че не може да се дефинира 9-годишен период за мандат на двамата новоизбрани за съдии. В Конституцията ясно е казано, че през 3 години съставът на Конституционен съд се обновява. Смисълът му е точно на третата година от последния избор да има тази смяна, заложена първо в Конституцията, а по-късно и в Закона за Конституционен съд ".

По думите му прекалено много се ускоряват изказванията за противоконституционност. Той не изключи някои от текстовете да паднат в Конституционния съд.

" Докато Гешев беше основен прокурор, не демонстрираше крайно уважение към закона. Той се дефинира като инструмент на Господа. Всички видяха, че след напускането на Съдебната палата от негова страна той потъна в политическо несъществуване. Днес никой не се интересува от него. Сарафов няма задоволително време, с цел да направи нещо кой знае какво. Помним, че той беше един от най-близките заместници на Гешев. Трудно е с тази биография да отскочиш в страни ", счита някогашният министър на Министерство на вътрешните работи.

Най-доброто на последното изменение на Конституцията е, че демонстрира разликата сред съд и прокуратура, акцентира Йорданов.

" Прокуратурата не е съд, не може да бъде стопанин на целия углавен развой ", добави той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР