Донорството е световен проблем, защото броят на пациентите, които се

...
Донорството е световен проблем, защото броят на пациентите, които се
Коментари Харесай

Проф. Никола Владов: Донорските ситуации у нас от началото на годината са над 10, над 1000 са чакащите

Донорството е международен проблем, тъй като броят на пациентите, които се нуждаят от трансплантация на органи, пораства, а трансплатацията е съвременен способ за лекуване на разнообразни болести в последна фаза. Това означи в студиото на “Денят започва” проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

“Тази нужда става все по-голяма. За жал броят на донорите в България не е огромен, въпреки че имаме 4 донорски обстановка в последния месец - 3 са осъществени, а една не е осъществена по медицински показания”, добави той.

По думите му донорските обстановки у нас от началото на годината са над 10, като множеството са осъществени, а в листата на чакащите трансплантация има над 1000 пациенти.

“Мога да кажа, че има някакво възкръсване, пробуждане в тази посока, въпреки да не е достатъчно”, съобщи проф. Владов.

Според него Законът за донорството в България е съвременен, европейски закон, по тази причина по-скоро е нужно да се усъвършенства организацията, а координаторите по донорство по места да са по-активни.

“Сега има една група млади координатори, които стартират да са дейни - и в Стара Загора, и в Бургас, и в Пловдив. Надявам се, че и на другите места ще се активизират”, сподели още той.

Какво още разяснява проф. Никола Владов вижте във видеото!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР