Доналд Тръмп спечели първичните избори и в Ню Хемпшир и

...
Доналд Тръмп спечели първичните избори и в Ню Хемпшир и
Коментари Харесай

Тръмп спечели убедително и в Ню Хемпшир. Ники Хейли чака Супервторника

Доналд Тръмп завоюва първичните избори и в Ню Хемпшир и се приближи с още една стъпка по-близо до реванш с сегашния американски президент на вота през ноември.

Победата му не беше обезпечена, по този начин както се случи на изборите в Айова. Неговата съперничка Ники Хейли смяташе Ню Хемпшир за един от щатите, в които има мощни персонални позиции.

Оттеглянето на Рон Десантис от изборите обаче изигра услуга на Тръмп, който още веднъж има преднина в двуцифрени процентни стойности.

При преброени 57% от гласовете, съгласно Edison Research, Тръмп повежда с 54,4% против 43,6% за Хейли.

" Тази конкуренция надалеч не е завършила. Аз съм борбена “, съобщи тя пред поддръжници на следизборно празненство в Конкорд, като провокира Тръмп на спор.

На личното си тържество някогашният американски президент не отговори на апела за спор, само че не пропусна да означи загубата ѝ.

" Тя държи тирада, като че ли е спечелила. Не е спечелила. Тя загуби... Тя имаше доста неприятна нощ ", сподели Тръмп, като назова републиканката „ самозванка “.

Хейли се надяваше, че забележителният брой самостоятелни гласоподаватели в североизточния щат ще ѝ донесе непредвидена победа, която може да отслаби желязната хватка на Тръмп в Републиканската партия.

Преди дни Тръмп сграбчи първата победа във вота за номинацията на Републиканците, като получи 51,1% от гласовете на членовете на партията. Така той изпревари втория в класирането, губернатора от Флорида Рон ДеСантис, с цели 30 процентни пункта.

Бившият американски президент е първият републиканец, който съумя да завоюва конкурентните гласове както в Айова, по този начин и в Ню Хемпшир от 1976 година насам. Двата щата са терен за първите номинационни надпревари още от 1975 година, когато щатски закон им утвърждава този статут.

Макар че крайната разлика към момента не е ясна, резултатът евентуално ще е мотив в апелите на някои републиканци Хейли да се откаже, с цел да може партията да се сплоти към Тръмп.

Във вторник от предизборния ѝ щаб оповестиха, че тя ще продължи напъните си до " супервторника " на 5 март, когато 874 делегати ще гласоподават в 15 щата.

Следващото конкурентно съревнование е планувано за 24 февруари в Южна Каролина, където е родена Хейли. Тя е служила там два мандата като губернатор.

Въпреки връзките ѝ обаче, Тръмп е събрал поддръжката на множеството републикански фигури в щата, а изследванията на публичното мнение демонстрират, че той има огромна преднина.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР