Доналд Тръмп, който се усъмни в почтеността на вота след

...
Доналд Тръмп, който се усъмни в почтеността на вота след
Коментари Харесай

„За да направя Америка отново велика“: Тръмп се кандидатира за президент

Доналд Тръмп, който се усъмни в честността на вота след провалянето си на изборите в Съединени американски щати през 2020 година, ще направи нов опит да си върне президентския пост през 2024 година Преди да потърси реванш от демократа Джо Байдън, той ще би трябвало да завоюва вътрешнопартийната конкуренция против противниците си републиканци.

Тръмп направи изказването си в имението си Мар-а-Лаго във Флорида седмица след междинните избори, на които републиканците не съумяха да завоюват толкоз места в Конгреса, колкото се надяваха. В тирада, траяла малко повече от час, той приказва пред стотици поддръжници в бална зала, украсена с полилеи и облицована с американски флагове.

За да направя Америка още веднъж велика, довечера разгласявам кандидатурата си за президент на Съединените щати “, сподели Тръмп пред членове на фамилията, донори и някогашни чиновници.

По време на речта си 45-ят президент подчертава върху достиженията по време на личното си ръководство, само че не пропусна и да подлага на критика президентството на Байдън.

Преди две години бяхме велика нация и скоро още веднъж ще бъдем велика нация “, увери той.

Тръмп засегна мрачни тематики от познатия си репертоар, заклеймявайки мигрантите с думите „ тровят ни “ и описвайки американските градове като „ помийни ями на кръв “, обхванати от престъпност. Той сподели, че ще упорства за смъртно наказване за дилъри на опиати и ще назначи още веднъж членове на армията, които са били уволнени поради отвод да получат ваксина против COVID-19.

Въпреки че разкритикува изборния развой в Съединени американски щати, Тръмп не се опита да съживи подправените си изказвания за солидна машинация с гласовете през 2020 година Не загатна и щурма на негови поддръжници в Капитолия на 6 януари 2021 година, когато те желаеха да попречат на Конгреса да удостовери успеха на Байдън.

По време на пътешестване до Индонезия Байдън отхвърли да разяснява изказванията на Тръмп. В Twitter той разгласява видео, в което подлага на критика работата на предшественика си на президентския пост.
Предстои дълъг път...
... преди републиканският кандидат-президент да бъде публично определен през лятото на 2024 година, а до първите надпревари на щатско равнище остава повече от година.

Заявката на Тръмп идва по-рано от нормално даже в страна, известна с продължителните президентски акции. Тя алармира за задачата му да обезсърчи други вероятни кандидати, като губернатора на Флорида Рон ДеСантис или личния му някогашен вицепрезидент Майк Пенс, също да се борят за номинацията на Републиканската партия.

ДеСантис елементарно завоюва преизбирането за губернатор предходната седмица. Пенс се опита да се дистанцира от Тръмп, до момента в който популяризира нова книга. Други евентуални републикански претенденти за президент са губернаторът на Вирджиния Глен Йънгкин, губернаторът на Тексас Грег Абът, някогашният губернатор на Южна Каролина Ники Хейли и някогашният държавен секретар Майк Помпео.

Тръмп изигра дейна роля в междинните избори, като набираше и насърчаваше претенденти, които повтаряха подправените му изказвания за изборите през 2020 година – са му били „ откраднати “ посредством необятно публикувани измами при гласуването. Но доста от неговите титуляри в основни щати на бойното поле изгубиха. Това накара някои видни републиканци намерено да го обвинят в насърчаването на слаби претенденти, провалили очакванията на партията да поеме надзор над Сената. Превесът в Камарата на представителите остава нерешителен, въпреки че републиканците са напът да завоюват фино като бръснач болшинство.

Тръмп ще търси поддръжка за номинация от партията си, макар че е изправен пред проблеми на няколко фронта, в това число наказателно следствие за изнасянето от на държавни документи. Срещу Тръмп има и призовка от Конгреса, обвързвана с ролята му в експанзията на 6 януари 2021 година Самият той дефинира следствията като политически стимулирани и отхвърли да е направил нарушаване.

76-годишният президент на Съединени американски щати в интервала 2017-2021 година ще опита да стане едвам вторият държавен глава на Съединени американски щати в историята с два непоследователни мандата (б.р. – след Гроувър Кливланд, чийто втори мандат завърши през 1897 г.) 79-годишният Байдън пък сподели предходната седмица, че има намерение да се кандидатира за преизбиране и евентуално ще вземе дефинитивно решение до началото на идната година.

В екзитпол на Edison Research седем от 10 дали своят вот средносрочно показаха мнение, че Байдън, който остава надълбоко неизвестен, не би трябвало да се кандидатира още веднъж. В същото изследване шест от 10 интервюирани споделиха, че имат неподходящо мнение за Тръмп.
Президентството на Тръмп
По време на бурното си президентство Тръмп се опълчи на демократичните правила и насърчаваше национализма „ Америка преди всичко “, до момента в който се представяше като десен популист. Той понижи налозите и обезпечи консервативно болшинство във Върховния съд. Отблъсна съдружниците на Съединени американски щати и възхваляваше властнически водачи, в това число съветския Владимир Путин.

Той стана първият президент на Съединени американски щати, за който бе стартиран импийчмънт на два пъти, макар че демократите в Конгреса не съумяха да го отстранят от служба.

На протест, предхождащ щурма на Капитолия, Тръмп прикани поддръжниците си да тръгнат към Конгреса, с цел да „ спрат кражбите “. Тълпата, която след това нахлу в постройката, не съумя да попречи на удостоверяването на изборната победа на Байдън. Въпреки че правосъдните и държавни изборни чиновници отхвърлиха подправените изказвания на Тръмп за операция на изборите, към две трети от републиканските гласоподаватели считат, че успеха на Байдън е нелегитимна.

Тръмп печели буйна поддръжка от страна на доста американци, изключително от бели мъже, християнски консерватори, селски поданици и хора без обучение. Критиците го упрекват, че следва политики, построени към „ недоволството на белите “ в нация с възходящо небяло население.

Политическият пейзаж се промени трагично, откогато той завоюва президентския пост през 2016 година и някои в неговата партия, в това число огромни донори, са изтощени от драмата към личността му.

Впечатление направи, че щерка му Иванка Тръмп не бе на събитието. Съпругът й Джаред Къшнър въпреки всичко бе там, дружно с братята й Дон младши и Ерик. По-късно тя направи изказване, в което сподели:

Не възнамерявам да се занимавам с политика. Въпреки че постоянно ще обичам и поддържам татко си, отсега нататък ще го върша отвън политическата сцена. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинДоналд Тръмп американски президент президентски избори Джо Байдън кандидатура ПоследниНай-четениПолитика 16 „ За да направя Америка още веднъж велика “: Тръмп се кандидатира за президент Политика 160 Какво значи активирането на Член 4 от контракта за НАТО Наука 276 НАСА изтреля сполучливо транспортен съд към Луната Екология 468 Европейски Съюз разгласи още по-амбициозни климатични цели Политика 8338 И Швеция блокира България за Шенген Индустрии 6388 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Накратко 5676 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Любопитно 5070 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Всички новини09:44 Наука 16 НАСА изтреля сполучливо транспортен съд към ЛунатаОще от ПолитикаВиж всичкиКакво значи активирането на Член 4 от контракта за НАТОИ Швеция блокира България за Шенген„ След като пуснете духа от бутилката, е мъчно да го върнете “Невада реши конкуренцията за американския Сенат Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР