Доминираната от републиканците камара на Кентъки гласува в понеделник за

...
Доминираната от републиканците камара на Кентъки гласува в понеделник за
Коментари Харесай

Камарата на представителите на Кентъки гласува за премахване на избора на губернатор при попълване на свободните места в Сената

Доминираната от републиканците камара на Кентъки гласоподава в понеделник за унищожаване на всякаква роля на губернатора демократ на щата при решаването кой да заеме място в Сената на Съединени американски щати в случай че се появи свободно място в родния щат на 82-годишния водач на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Законодателството изисква специфични избори за запълване на всяко свободно място в Сената от щата Блуграс. Мярката завоюва с голямо болшинство утвърждение за прекосяване към Сената, където Републиканската партия също има супермнозинство.

Лидерът на републиканското болшинство в Камарата на представителите Стивън Руди сподели, че законопроектът му няма нищо общо с Макконъл, а вместо това отразява неговия дълъг -политическа позиция за това по какъв начин би трябвало да се запълни празно място в Сената.

Действието на Камарата идва няколко дни откакто Макконъл разгласи, че ще се отдръпна от дългогодишната си лидерска позиция през ноември. Решението провокира вълна от спекулации вкъщи в Кентъки по отношение на бъдещето на неговото място.

В речта си от сената Макконъл остави отворена опцията да се кандидатира за нов мандат през 2026 година, като съобщи на една точка: „ Няма да вървя на никое място в скоро време. “

Губернаторът на Демократическата партия Анди Бешир – който завоюва безапелационна победа на преизбирането предишния ноември над протеже на Макконъл – осъди законопроекта за заместничество на Сената като воден от партизанство.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, вляво, приказва с губернатора на Кентъки Анди Бешер по време на гала в Капитолия на щата Кентъки във Франкфорт, Кентъки, на 2 януари 2024 година (AP Photo/Timothy D. Easley, File)

„ Ако сме просто доминирани от опитите да създадем резултат от това каква писмен знак би имал някой зад името си, в случай че бъде назначен, тогава ние не се представяме или не участваме в положително ръководство “, губернаторът сподели предходната седмица. „ Миналия ноември хората споделиха „ престанете “. Уморени сме от партизанството на ранга и не желаеме претендент или Общо заседание, което да вижда единствено „ Отбор R “ или „ Отбор D “, или алено или синьо. “ „

Губернаторът може да наложи несъгласие на мярката, в случай че стигне до бюрото му, само че републиканците са употребявали политическия мускул от статуса си на супермнозинство, с цел да анулират елементарно предишните му несъгласие по редица въпроси.

Бешер към този момент видя, че въздействието му върху избора на сенатор е доста понижено от законодателите на Републиканската партия.

През 2021 година законодателната власт лиши губернатора от самостоятелните му пълномощия да заема краткотрайно място в Сената. Тази мярка лимитира губернатора да избира от лист с три имена, възложен от партийни водачи от същата партия като сенатора, който преди е заемал мястото. И двамата американски сенатори от Кентъки са републиканци. Мярката стана закон, откакто депутатите от Републиканската партия преодоляха ветото на Бешир.

В понеделник Руди сподели, че неговият законопроект ще третира вакантно място в Сената на Съединени американски щати като това вакантно място за място в Конгреса или в законодателния орган в Кентъки - посредством осъществяване на специфични избори да запълни седалката. Камарата на представителите одобри изключителна уговорка, което значи, че законопроектът ще влезе в действие неотложно, в случай че влезе в действие.

Респ. Дерик Греъм, високопоставеният демократ в Камарата на представителите, сподели, че поредно се е противопоставял на опитите за намаляване или лишаване на властта на губернатора при заемане на вакантно място в Сената на Съединени американски щати.

„ Разгледахме историята на това и това е постоянно е бил губернатор ", правейки избора, сподели той. „ И аз поддържам концепцията, че губернаторът би трябвало да носи отговорността да избере кой ще бъде този сенатор до изборите за това съответно място. “

Руди загатна Макконъл предходната седмица като „ популярен другар и политик ментор " и приписа на висшия сенатор на щата значима роля в издигането на властта на Републиканската партия в законодателния орган на Кентъки.

Руди показа законопроекта на 21 февруари и той беше утвърден комисия на Камарата на представителите ден след изказването на Макконъл във Вашингтон. Миналата седмица Руди сподели, че законопроектът няма нищо общо с Макконъл, а вместо това е нещо, за което той приказва повече от десетилетие след осъждането на някогашния губернатор на Илинойс Род Благоевич за закононарушения, включващи опит за продажба на предопределение на остарялото място в Сената на Барак Обама.

По това време републиканците бяха заседнали в малцинството в Кентъки Хаус. Републиканската партия претендира за болшинството в Камарата на представителите - циментирайки цялостния надзор на партията върху законодателната власт - след приливната вълна от победи на изборите през 2016 година Руди внесе законопроект, призоваващ за специфични избори за попълване на овакантено място в Сената през 2021 година, само че републиканците вместо това избраха да се придържат към другата мярка, ограничаваща губернатора да избира от лист с три имена.

„ Все още мисля моята беше по-добра версия и по тази причина я подадох още веднъж тази година “, сподели Руди предходната седмица. „ Няма нищо общо със сенатор Макконъл. Става въпрос единствено за свободни работни места. “

Източник: foxnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР