Домашното насилие е акт или опит, който може да бъде

...
Домашното насилие е акт или опит, който може да бъде
Коментари Харесай

Как да се защитим от домашно насилие

Домашното принуждение е акт или опит, който може да бъде под друга форма и в нито една от тях не по-малко незначителен проблем. Доста постоянно хората, подложени на принуждение, се опасяват да споделят това. Сред аргументите са позор, боязън от съжалението на хората или още по-остро реагиране от страна на насилника.

Физическото принуждение се показва в нанасяне на удари, ритници, боричкане в разнообразни повърхности, замеряне с предмети, отправяне на закани с оръжие или остри предмети, заключване срещу волята ви и др.

Сексуалното принуждение включва принуждаване за събличане срещу волята на човек, наложително полово съприкосновение още веднъж срещу волята (може да включва и сношения с особена жестокост) крайни ревностни положение със закани, обвинявания и/или побой и др.

Емоционалното и психическо принуждение може да бъде в резултат на непрекъснати рецензии, обиди и насмешки, на разнообразни забрани и манипулативни ходове, на оскърбление, закани и др.

При икономическото принуждение се постанова цялостен надзор над общия домакински бюджет от страна на единия член от фамилията, като си го присвоява напълно.

Едно от първите неща, които можете да извършите, с цел да се отбраните от домашното принуждение, е да поискате от доктор да издаде документ, който документално да удостовери установените от него следи от принуждение и увреждания, указани върху вас от насилника.

 Домашно принуждение

Включете се в стратегия за отбрана и предварителна защита от домашно принуждение, където хората сигурно ще ви окажат помощ.

Подайте молба в най-близкото районно ръководство на Министерство на вътрешните работи, с цел да се наложат незабавни ограничения против домашното принуждение. Другият тип молба, която би трябвало да подадете, е до районния съд за издаване на заповед за налагане на защитни ограничения. Към нея се ползва и декларация за осъщественото принуждение.

Срокът за подаването им е 1 месец от определяне на домашното принуждение, като не се внасят никакви държавни такси за тях. Те могат да бъдат подадени от родственици по права родствена линия - брат, сестра, от аставник или настойник. Ако лицето е малолетно или с увреждане могат да се подадат и от шефа на дирекция “Социално подкрепяне ”.

След издаването на заповед на съда се разпореждат такси дружно с разноските по делото на причинителя на домашното принуждение. Районният съд образува дело, след което се произнася с решение за налагане на ограничения за отбрана ли не. В 7-дневен период от връчването му то може да се апелира пред окръжния съд. В 14-дневен период се произнася решение, което към този момент е дефинитивно.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР