Домакинските уреди са застрашени от изтичане на въглерод заради новите

...
Домакинските уреди са застрашени от изтичане на въглерод заради новите
Коментари Харесай

APPLiA България: Домакинските уреди са застрашени от изтичане на въглерод заради новите регулации за емисиите в ЕС

Домакинските уреди са застрашени от приключване на въглерод поради новите регулации за излъчванията в Европейски Съюз, стана ясно от мнения на Асоциацията на домакинските уреди у нас APPLiA България, член на Българската стопанска камара по правилник за основаване на механизъм за промяна на въглеродните излъчвания на границите (CBAM) и Закон за нулевите излъчвания в индустрията (NZIA). Асоциацията е изпратила и публично писмо до министъра на околната среда и водите Юлиян Попов във връзка терзанието си за въздействието на новите регулации върху бранша на домакинските уреди, заяви през днешния ден Българската стопанска камара.

Обхватът на Механизъм за поправяне на въглеродните излъчвания на границите (CBAM) в началото ще обгръща няколко съществени материала (желязо и стомана, алуминий, цимент) и енергийни артикули и последователно ще се уголемява с течение на времето. Европейските производители употребяват такива материали като първични материали за произвеждане и затова ще бъдат подложени на увеличени индустриални разноски, с каквито техните задгранични съперници няма да са обременени. Тази дисбалансирана
обстановка ще се задълбочи с течение на времето, в ущърб на европейското общество, заради неналичието на равни условия сред европейските производители на артикули надолу по веригата и производителите отвън Европейски Съюз.

На процедура, с унищожаване на безплатните квоти по Схемата за търговия с излъчвания във връзка с горепосочените първични материали, създавани в ЕС/ЕИП, разноските на производителите на артикули надолу по веригата за тези първични материали ще се усилят. А с
въвеждането на въглеродните цени на СВАМ ще се покачат разноските на промишлеността за вносните първични материали.
Така СВАМ компенсира производителите на първични материали в Европа поради премахванетро на безплатните квоти, само че в същото време визира отрицателно производителите на артикули надолу по веригата, т.к. ще се покачат индустриалните им разноски и за суровините, купувани от ЕС/ЕИП, и за тези, внасяни от трети страни. Тази обстановка слага производителите на артикули надолу по веригата в ЕС/ЕИП в неконкуретно състояние по отношние на вносните промишлени артикули от трети страни, които не заплащат нито въглеродна цена по CBAM за артикули надолу по веригата, нито върху суровините и силата, употребявани за производството им, т.к. в тези страни не съществуват сходни ограничения за ценообразуване на въглеродни излъчвания.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР