Документите, касаещи финансовите операции на Кинтекс“ към офшорни зони да

...
Документите, касаещи финансовите операции на Кинтекс“ към офшорни зони да
Коментари Харесай

Никола Стоянов праща всички документи, свързани с преводи на „Кинтекс“ към фирма в Дубай, на прокуратурата

Документите, касаещи финансовите интервенции на „ Кинтекс “ към офшорни зони да бъдат неотложно изпратени на Прокуратурата на Република България за хипотетично осъществено закононарушение. Това разпореди през днешния ден министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Припомняме, че на 11.08.2022 година ДАНС влезе в оръжейното сдружение, като по-късно бе доказано, че за 1 ден са били платени към 800 000 лева към компания в Дубай.

По указания на компанията от офшорната зона, „ Кинтекс “ е превеждал огромни суми към български компании и юридически лица на Балканите, които към този миг не е ясно какво отношение имат към активността на оръжейния търговец. Вероятно тези дестинации са избирани, с цел да се заобиколят щателни банкови инспекции, които са наложителни, когато се касае за покупко-продажби на оръжейни компании с офшорни контрагенти. Чрез използването на финансови медиатори тези процедури са били съкратени, най-вероятно, с цел да преминат преводите в дните сред промяната на предходния и сегашния министър на стопанската система.

Тази заран, в ефира на бТВ, бе излъчено журналистическо следствие, което демонстрира редица съмнителни условия. Показаната фактология още един път буди подозрение за момента, в който е действано и възможното ощетяване на държавното сдружение.

Припомняме, че на 18.04.2022 година, предходният министър на стопанската система и промишлеността персонално заяви за промяната в управлението на „ Кинтекс “. Досегашният изпълнителен шеф на ДКК Смиляна Нитова, когато станаха обществено известни паричните преводи към Дубай, неколкократно отхвърли за нарушавания в оръжейното сдружение от страна на назначеното от нея управление. Последните изявления контрастират с излъченото през днешния ден журналистическо следствие, заради което е належащо да се проучат всички благоприятни условия за съпричастност в дейностите на „ Кинтекс “ на трети лица.

През предходната седмица бе получено публично питане от бТВ по засегнатите в репортажа тематики. С публично писмо от 26 август 2022 година ДКК е разпоредила на управлението на „ Кинтекс “ неотложно да отговори на изпратените въпроси пред камера и да обяснят какво е наложило тези дейности. Въпреки писмената заповед от техния принципал (собственик), те са спрели да дават отговор на телефоните си, което е още един сигнал за осъществени нередности, които следва да ревизира Прокуратурата.

Ръководството на „ Кинтекс “, което е направило заплащанията на 800 000 лева за 1 ден към офшорно сдружение в Дубай, бе освободено през предходната седмица. Единственият специалист, останал в Съвета на шефовете от предходния интервал, е дал своя вот срещу тези дейности на съвещание на управителния орган. Въпреки неговото противоречие, в действен порядък са били готови и осъществени два валутни парични превода, като най-вероятно следващи такива са спрени единствено с помощта на намесата на ДАНС.

Едва в понеделник, 29.08.2022 година, след встъпване в служба на новото управление, е отговорено на журналистическите въпроси, в размер безвреден за комерсиалната активност на сдружението.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР