Документи, с които разполага германското издание Ди Велт, повишават подозренията,

...
Документи, с които разполага германското издание Ди Велт, повишават подозренията,
Коментари Харесай

Как парите на Хамас преминават през Турция

Документи, с които разполага немското издание " Ди Велт ", покачват съмненията, че Турция оказва на Хамас освен вербална поддръжка. От тях излиза, че терористичната организация разполага със сметки в турски банки, които работят с сътрудници в Европейски Съюз. " Парите мината през Европа и през Германия ", споделя представител на тайните служби, представен от " Ди Велт ".

От изданието са разговаряли с представители на интернационалните разследващи служби, които са уверени, че парите се трансферират най-много през турски банки. Турция била " най-големият помогач на финансовите прехвърляния на ислямистите ", считат те. Проблемът е прочут от години. След терористичните офанзиви на Хамас против Израел американски конгресмени желаеха от държавния секретар Антъни Блинкен да изследва " дали турски банки вземат участие във финансирането на Хамас ". 

Паричните потоци към Хамас са три

Пред " Ди Велт "  представителите на тайните служби коментират по какъв начин действа финансовата система на Хамас и каква би трябвало да е ролята на Турция. Според специалистите главните пътища за придвижване на парите са три. Единият минава през Иран. Смята се, че оттова Хамас получава до 150 милиона $ годишно. " Парите отиват първо в Ливан, оттова - в Турция, откъдето към този момент се изпращат към Западния бряг или в Газа ". За обмяната на парите терористите употребяват финансови компании като откритата в Турция Redin Exchange, през която средствата стигат до партньорски организации в Газа, а това не става " без знанието на Турция ", показва представител на израелските секрети служби пред " Ди Велт ".

Освен това Ердоган поддържа близки връзки с високопоставени представители на Хамас, твърди още изданието. Турция от години предлага на терористите леговище и им издава паспорти с други имена, както разкри английският " Телеграф "  още преди три години. " Ди Велт "  пише също, че в Истанбул има доста централи на Хамас - в това число една за финансиране.

Палестинският президент Махмуд Абас, Реджеп Ердоган и водачът на " Хамас " Исмаил Хания в Анкара през юли 2023 година.Снимка: ANKA

За втория път на парите се счита, че минава през неправителствени организации. " Има доста неправителствени организации, които оказват помощ на Хамас и имат свое седалище в Турция ", показва пред немското издание един сътрудник. Пример за това е организацията " Filistin Vakfi ", чийто началник Заки Арарави поддържа тесни връзки с терористичната организация. Седалището на тази неправителствена организация е в Истанбул. Банката, с която работят, също е турска - става дума за " Vakif Katilim Bank ". Във видеа от линията Газа тази организация моли за дарения през банката, в която има освен турска, само че и европейска сметка.

Третият път, който  " Ди Велт " разказва, базирайки се на информация от тайните служби, минава през компании, които са благосъстоятелност на Хамас. За тях също се счита, че имат седалища в Турция и употребяват турски банки. Например организацията за недвижими името Anda Turk, която е в американския санкционен лист. От 2018 година насам под името Trend Gyo тя продължава да върти бизнес с милионни облаги.

Пресичането на паричните потоци е комплицирана задача

Проверка на " Ди Велт " стига до извода, че голям брой функционери на Хамас имат сметки в Европейския съюз, с помощта на турски банки. От изданието изпращат запитвания до съответните финансови сдружения, само че по този начин и не получават отговор.

В своя публикация по тематиката " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "  пише, че от страна на Съединени американски щати се поставят съществени старания да се пресекат финансовите приходи към Хамас, само че задачата е извънредно комплицирана. Изданието цитира Хуан Зарате, някогашен почитан американски държавен чиновник, експерт в битката против тероризма. Той показва, че с цел да бъде разрушена финансовата система на Хамас, е нужна акция, която изисква доста време, огромни старания и също така политически и дипломатически капитал. Не всички органи и държавни управления, чието съдействие е належащо, ще подхващат незабавни и всеобхватни дейности против Хамас, показва той. " Когато турският президент Ердоган афишира, че Хамас не е терористична организация, това е сериозен проблем ", споделя Зарате.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР