Документалният филм за Новоселското априлско въстание Девет глътки свобода по

...
Документалният филм за Новоселското априлско въстание Девет глътки свобода по
Коментари Харесай

Проф. Атанас Семов представя филм за Новоселското априлско въстание Девет глътки свобода

Документалният филм за Новоселското априлско въстание " Девет глътки независимост " по сюжет на член-кореспондент професор лекар на юридическите науки Атанас Семов ще бъде показан на 1 март, сряда, в Големия салон на Българската академия на науките (БАН), от 17:00 часа.

 

Това заяви член-кореспондент професор лекар на юридическите науки Атанас Семов.

 

Филмът е с дълготрайност 40 минути, а след прожекцията ще се организира малко разискване за смисъла на историческата памет.

 

На събитието се чака да участва президентът на Република България Румен Радев.

 

По тематиката ще приказват член-кореспондент Александър Костов, историк, теоретичен секретар на Отделението по филантропични и публични науки на Българска академия на науките, и член-кореспондент Иван Гранитски от Отделението за изкуство и изкуствознание на Българска академия на науките.

 

Водещ ще е огромният артист Мариус Донкин, участващ във кино лентата.

Входът за събитието е свободен, местата би трябвало да се заемат до 16:50 часа.

 

---

 

Новоселската епопея - вторият Батак

 

На 1 май 1876 година на връх Бабан е даден знакът за най-масово въстание в Северна България. На идващия ден съзаклятниците се събират в кафенето на Драгню Стойчев (осъден на 15-годишна каторга) и вземат решение за оповестяване на въстанието. Вдига се цялото население на Ново село, Кръвеник, Батошево и близките махали. Котловината е на бойна нога.

Пред дюкяна на Иванчо Габровчето, в наличието на голям брой новоселци даскал Никола Дабев огласява основаването на Новоселска република. 250 въстаници завардват двата прохода, през които може да се влезе в котловината – Дебневския и Граднишкия боаз.
В същия ден от Габрово към въстаналите села се насочва четата на Цанко Дюстабанов. Въстаниците са знаели, че в Севлиево, Габрово и другите околни селища протест няма, само че са твърдо решени да изпълнят клетвата си.

Четниците са посрещнати с всенародно тържествуване и хора. Бойците не помнят за момент, че са тръгнали да мрат в неравна битка за независимост, тъй като Новоселската република към този момент живее свободно. Уви, не за дълго.
Както на всички места битката начева с очаквания и песни и свършва с разгром. След като схваща за оповестеното въстание, турската власт разпорежда събирането на нередовна армия от башибозуци и черкези от покрайнината.

Начело на тези пълчища от освирепели и фанатизирани хора застава плевенският каймакамин Дели Неджиб ага, по генезис също черкезин. Той е назначен от търновския мютесариф за главнокомандващ на нередовните войски, настоящи против Ново село. Числеността на тази разюздана, само че доста добре въоръжена нередовна войска е почти към 7000 души.

Започва героичната отбрана на Новоселската република. Цели девет дни въстаниците отблъскват офанзивите на 20-кратно превъзхождащия ги съперник. Турците изпращат парламентьори, които се пробват да придумат бунтовниците да сложат оръжие, обещавайки да запазят живота им и този на околните им. В противоположен случай, заплашват поробителите – цялото село ще бъде изгорено, а всичките му поданици – избити.
Храбрите балканджии обаче не се замислят и за момент – те са дали клетва и са решени да я изпълнят: „ Свобода или гибел ”!

Турците настъпват гневно, само че са посрещнати от барутните залпове на бунтовниците, които в продължение на дни не отстъпват от позициите. Редом с мъжете се бият и дами, и голобради момчета. Старци и дами стоят край позициите, с цел да внушат на турците, че вдигналите се на въстание са многочислени.
На няколко пъти башибозуци и черкези стигат до самите барикади, само че са отблъснати в ръкопашен пердах. Жертвите на поробителя са многочислени – волски каруци непрестанно изнасят от бойното поле телата на убити и ранени. Въстаниците дават единствено десетина убити.

Хилядите башибозуци и черкези са обезверени. Но към тях непрекъснато се причисляват подкрепления. На 8 май турците съумяват да влязат в Батошево. На идващия ден е високомерен и Кръвеник и тилът на сражаващите се героичен българи е открит. Пробита е защитата при Граднишкия боаз.
Озверелите башибозуци и черкези нахлуват в селата и стартират да колят, грабят и палят. Въстаниците се спускат към селата да пазят дамите и децата. Кръвеник е високомерен и тилът на бранителите е открит.

На север от Ново село и манастира се появяват многочислените пълчища на башибозука и с това заплашват да ударят в тил и да обкръжат бунтовниците и беззащитното население от дами, деца и остарели хора. Свещеникът Георги Христов се затваря в девическия манастир и открива пукотевица, с която съумява да задържи прииждащия башибозук и да даде късмет на някои от локалните поданици да избягат.

След като турците нахлуват в светата обител, стартират нечовечен разгром. Някои от монахините са свиреп изклани, а останалите са подложени на жестоки мъчения и поругаване. Мъченически умират игуменката Сусана Ц. Сомлева, София Павкова, Елисавета Хр. Злийска, Ефросиния Хр. Мофтиева, Христина Христова, Сусана П. Чорбаджиева, Калестина и Катерина.

Новоселските мъченици за вярата и освобождението ни са канонизирини от Българската православна черква преди три години. Стотици са жертвите на ислямския фанатизъм и свирепост. Мнозина претърпяват мъченическа гибел, измежду които са и оръжейникът Кольо Тодоров Матеев, на който отрязали ушите, носа и ръцете, майката на въстаническия пощальон Марин Сяров, заклана откъм врата, Стефаница Пицова, изнасилвана неведнъж, до момента в който умряла.... Черквата била осквернена: иконите изпосечени, в олтара под престола вързали кучка с дребни кученца, а на пода били разхвърляни шкембета от добитък. Озверялата паплач се нахвърлила върху беззащитните дами, деца и старци.

В този миг откъм Дебневския боаз се спускат въстаниците отпред с Йонко Карагьозов и Цанко Дюстабанов. Завързват се престрелки по улиците и край къщите. Българите съумяват за малко да отвлекат вниманието на освирепелите турци и да дадат късмет на към момента живите новоселци да се изтеглят към Балкана. Най-отзад вървят бунтовниците, които със пукотевица задържат напиращите башибозуци и черкези.

Старият духовник Никола Барбулов е мъчно преносим и бива застигнат, изтезаван, с цел да каже известното му за съзаклятието и умира в ръцете на мъчителите си. В ръцете на башибозука попадат и няколко дами в напреднала бременност. Те са изкормвани, до момента в който турците се обзалагат какъв може да е полът на нероденото дете. Тази ужасяваща орис сполетява Тена Станева, Мария Пенкова и Велика Неделкова.

След като плячкосват и опожаряват селата, башибозуците се спускат из Балкана да дирят оживели. Тези, които биват застигнати, не са могли да разчитат на никаква благосклонност.
В местността Бунарът под връх Марагидик се събират повече от 100 въстаници. Те заемат положителни позиции и завързват последния пердах с напиращите турци. В продължение на няколко часа те сполучливо отблъскват офанзивите. Но през Балкана се появяват още башибозуци и черкези, идващи от опожарените тракийски и средногорски села.

Попаднали под два огъня, въстаниците са разрушени.  Оцелелите от тях се пръскат из Балкана – на дребни групи или поединично, търсейки избавление кой както може. Малцина са оживелите. От 250-300 въстаници, единствено петдесетина доживяват Освобождението.
Новоселската епопея с право може да бъде наречена „ вторият Батак ”. В сраженията падат 160 български бунтовници, десетки са обесени и заточени, стотици са жертвите измежду мирното население. Изгорени са над 700 къщи и цялата Новоселска долина е превърната в димящо пепелище.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР