Документалната изложба „Балканската война 1912-1913 г.” открива Държавен архив- Монтана

...
Документалната изложба „Балканската война 1912-1913 г.” открива Държавен архив- Монтана
Коментари Харесай

Архивът в Монтана показва уникални документи от фронта

Документалната галерия „ Балканската война 1912-1913 г.” открива Държавен архив- Монтана през днешния ден, 6 октомври, от 16.30 часа. Поводът е 105 година от оповестяването на войната. На 12 табла са експонирани 74 документа, от които 37 фотоси. Експонатите са от фондовете на архива в Монтана, София, Пловдив, Шумен и Лом, заяви Ангелина Емилова, шеф на Държавен архив- Монтана:
"Най-ценни от историческа гладна точка са съхранените в архива неповторими три броя дневници на участници във войната, които разкриват човешката гладна точка за войната, друга от формалната агитация. Интерес провокират и документите на фердинандското градско общинско ръководство за образуване на военно-временния живот в общината... Интересна част от документите са и удостоверения за присъединяване в Балканската война. "
Изложбата се провежда посредством и на помощта на проф. Иван Гаврилов - правоприемник на старши подофицер Марко Лазаров Качов (Митриков) от село Василовци, участник в Балканската война, а по-късно умрял в Първата международна война.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР