Документална изложба Велики дни - Сломени дни, посветена на

...
Документална изложба  Велики дни - Сломени дни, посветена на
Коментари Харесай

110 години от края на Балканските войни: Документална изложба Велики дни - Сломени дни

Документална галерия " Велики дни - Сломени дни ", отдадена на 110-тата годишнина от края на Балканските войни беше открита през днешния ден в Държавна организация " Архиви ".

В нея са показани архивни документи, фотоси от фронта, мирни контракти. Интересното и новото е, че за първи път са употребявани материали от архивите на Турция, Румъния и Черна гора- също участници в Балканските войни.

С близо 150 документа - фотоси и графики, изложбата показва армиите на воюващите страни, военоначалниците, живота на фронта.

За да стане изложбата в действителност забавна, от " Държавния списък " се обърнали към архивите на другите страни, взели участие в двете войни. Не всички се отзовали, само че получили материали от Турция, Румъния и Черна гора - от спечелили и от победени. Тези материали се показват за първи път у нас.

" Винаги в един спор има две гледни точки и тука, може би, за първи път демонстрираме и нещо от гледната точка на победените...Картината е много по-сложна. Тук са преплетени ползите на Великите сили, несъмнено, интереса на прилежащите балкански страни. И всичко това съставлява една много комплицирана плетеница от дипломатически връзки, от военни тактики ", споделя доцент Михаил Груев, ръководител на ДА " Архиви ".

В изложбата са показани и оригиналите на трите интернационалните контракта, с които завършват войните- Лондонския, Букурещкия и Цариградския. Те се изнасят доста рядко от Архива.

Може да се види и оригинала на манифеста за оповестяване на войната от цар Фердинанд.

Михаил Груев допуска, че забавни за посетителите ще бъдат и тези експонати, които показват всекидневието на фронта - починалите, ранените, битката с епидемиите - неща, които нормално остават оттатък огромния роман за войните.

" Цялото българско общество сме в някакъв дълг на починалите в последна сметка за независимостта и обединяването на България, тъй че това е осъществяване на един дълг ", споделя доцент Михаил Груев, ръководител на ДА " Архиви ".

Изложбата " Велики дни - сломени дни " ще бъде в София до 6 юни, по-късно ще бъде показана в страната.

Елиана Димитрова/Михаил Врабчев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР