Докторите са на първа линия в битката с коронавируса и

...
Докторите са на първа линия в битката с коронавируса и
Коментари Харесай

Китайски робот може да опази лекарите от COVID-19

Докторите са " на първа линия " в борбата с ковид и постоянно са застрашени да заболеят, а в някои страни като Испания рискът е изключително огромен. Изследователи в универсета " Цинхуа " считат, че са намерили решение.

Роботизирана ръка, способна да реализира разнообразни процедури - уртразвук, да се вземат проби от слюнка, да се преслушват органи на пациентите, което другояче прави доктор със стетоскоп. Обикновено докторите персонално вършат това. Докторите и медицинският личен състав не е нужно да са в стаята, в случай че употребяват робота - той има камери, които разрешават употребяващият даже да е в друг град, споделя " Ройтерс ".

" Всички доктори са доста смели, " сподели професорът от университата " Цинхуа " Джън Гантие. " Но този вирус просто е доста зразен... Може да използваме роботи, с цел да извършват най-опасни задания. " Гантие споделя, че концепцията му хрумнала към китайската Нова година, когато град Ухан бе под обсада болести внезапния скок в броя на инфектирани и жертви на ковид. Чул от другар, управляващ огромен болница, че най-големият проблем е в заразяването на хората " на първа линия ".

Използвана е същата технология, която се ползва за направа на луноходи и апарати в галактически станции. Роботите са изцяло автоматизирани и даже могат сами да се дезинфекцират след действия, включващи контакт с пациенти, споделя той, само че прибавя, че противоположната връзка с пациентите сочи, че в името на конфорта им е по-добре да не се прекалява с автоматизацията.

Вече има два основани такива робота, се споделя в текста на " Ройтерс " от предходната седмица - и единият е в болница в Ухан, където доктори се образоват да работят с него от четвъртък насам.

Изработката на един подобен уред коства 72 хиляди $. Джън споделя, че не счита да търси търговски изгоди от него, само че се надява някоя компания да пристигна с желанието да го направи.

Заразените в Китай медицински служащи са по-малко от други страни, само че въпреки всичко са към 3000 от минимум 81 хиляди доказани случая на ковид в азиатския колос. Един от тях - първият, предизвестил за новия вирус - умря в болница през февруари, а гибелта му отприщи неодобрение в китайските обществени мрежи, каквото се вижда рядко.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1347)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР