Доктор Джеймс Бари, който прави първото успешно цезарово сечение в

...
Доктор Джеймс Бари, който прави първото успешно цезарово сечение в
Коментари Харесай

Предрешена като мъж жена е първият военен хирург на Острова

Доктор Джеймс Бари, който прави първото сполучливо цезарово сечение в Англия, е бил жена, която десетилетия наред се дегизирала като мъж, с цел да упражнява специалността си.

Докторът е бил прочут с превъзходните си умения, само че огромна част от пациентите се тормозили от прекомерно буйния му темперамент.

Голямата му загадка, че не е мъж, а жена, разкрива самата лекарка на смъртния си одър през 1865 година. Тя признава, че е родена като Маргарет Ан Бъкли и първата жена доктор е историята на Англия.

Тя е практикувала извънредно високи равнища на медицина и бързо се трансформира в най-хубавия хирург на Острова. Участвала е в рисковани военни задачи в Южна Африка и Ямайка, като е от дребното лекари, които не са се страхували да доближават прокажени пациенти.

Доктор Бари е направил доста, с цел да усъвършенства хигиеничните условия в лечебните заведения и пандизите. Той е упорствал и за по-добро отношение към пациентите.

Отличавал се с леко женската си външност и прекомерно креслив глас, само че фактът, че е жена, става ясно при погребението, когато с изключение на типичните женски белези се откриват и белези от раждане.

Бурният характер на доктора обаче сполучливо прикривал същинския му пол. Приживе лекарят постоянно се сражавал на дуели с хора, които се подигравали на пискливия му глас или оспорвани професионалното му мнение.

Маргарет Ан Бъркли е родена в Ирландия през 1790 година. Още като дете татко ѝ влиза в пандиза поради задължения, а тя дружно с майка си минават под опеката на нейния вуйчо – художника Джеймс Бари.

Семейството на Маргарет били от прогресивните англичани, които вярвали, че дамите имат право на обучение също като мъжете. Затова те поддържат концепцията ѝ да се преоблече като мъж и да приключи медицина в Лондон.

 Доктор Джеймс Бари

Маргарет приема името на вуйчо си и откакто сполучливо приключва образованието си, стартира работа като хирург в болничното заведение Сейнт Томас.

По-късно отпътува с колония за нос Добра вяра, където си печели популярност на ексцентрик, чийто единствен другар е домашното ѝ куче.

След време се сближава с губернатора на колонията лорд Чарлз Съмърсет, пред който разкрива тайната си и става негова държанка. Забременява от губернатора, само че ражда прибързано и бебето не оцелява.

След нещастието отпътува на задачи в Мавритания, Ямайка и остров Света Елена, с цел да лекува ранени бойци. Последната ѝ работа била като контрольор на лечебни заведения в Канада, само че я напуща, с цел да се върне в Лондон.

В английската столица по това време се шири зараза от дизентерия, която става причина за гибелта на първата английска жена доктор.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР