Докладът, внесен от общинските съветници Малина Едрева, Силвия Христова, Стефан

...
Докладът, внесен от общинските съветници Малина Едрева, Силвия Христова, Стефан
Коментари Харесай

СОС прие поставяне на ”Бронзовата къща” в София

Докладът, импортиран от общинските съветници Малина Едрева, Силвия Христова, Стефан Марков и Прошко Прошков, беше признат с 44 гласа „ За “, 0 „ Против “ и 8 „ Въздържал се “.

"Мястото пред мавзолея е уместно за арт съоръжения като „ Бронзовата къща “, тъй като те провокират мисленето на хората ", сподели основният проектант на София Здравко Здравков, представен от "Фокус ".

Той изясни, че тази арт апаратура тежи много като натоварване – над 20 тона, които ще бъдат ситуирани върху четири крайници, поставени върху останките на някогашния пантеон.

"Предстои едно в допълнение изследване, при което да се види какво ще намерим изпод, тъй като за мен най-важна е сигурността на оборудването “, сподели още той и посочи, че към момента се чака формалното мнение на Министерството на културата, само че има индикации, че то ще бъде позитивно.

„ По отношение на самото място при мен пристигнаха десетина статуи с разнообразни подготвени планове – примерно Ставри Калинов носеше Хан Аспарух, и всеки от тях искаше да забоде там нещо, което към този момент е създал или мисли да създаде. Все още обсъждаме разнообразни разновидности “, изясни още арх. Здравков.

Приетият от СОС отчет планува новата забележителност на София да бъде краткотрайна - от януари до декември 2018 година. Замисъл е да увенчае българското председателство на Съвета на Европа.

Инициативата е взаимна с Австрия, която също ще бъде отпред на Европа идната година. Проектът е импортиран като предложение от посланика на Австрия в България Роланд Хаузер и заместника му Томас Щьолц.

Самият план "Бронзовата къща " е на българския художник Пламен Деянофф, който живее във Виена.

Разходите по превозване и инсталиране на инсталацията ще бъдат поети от австрийската страна и тамошни спонсори, а Столичната община ще обезпечи единствено осветяването и защитата й. По предварителна информация инсталацията ще коства сред 250 000 и 300 000 евро.

Конструкцията ще е висока 11 метра, а в плана се акцентира, че инсталацията е най-голямата статуя в света, която се състои единствено и напълно от 1000 ръчно отлети и обработени солидни бронзови детайли. При представянето й се твърди, че композицията е въодушевена от дърворезбите на Българското възобновление и се вършат аналогии с Хрельовата кула на Рилския манастир.

Дебатът в СОС за "Бронзовата къща "

Поставяне на "Бронзовата къща " на мястото на някогашния пантеон провокира остра рецензия от страна на общинските съветници от Българска социалистическа партия.

Милка Христова от името на групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет разгласи, че ще се въздържат от гласоподаване.

Тя означи, че планът за „ Бронзовата къща “ е бил препоръчан във Велико Търново през 2011 година, само че е направено питане към Института за монументи на културата, където изрично е казано, че този план не се вписва в културната среда на града.

"Защо тогава ние, софиянци, да считаме, че сходна апаратура се вписва съвършено в сърцето на града – среда, изобилстваща със здания от предишния век? ", попита риторично Милка Христова.

По думите й отчетът е лекомислен и голословен.

В причините си тя уточни, че не прави чест на вносителите да настояват, че това е най-високата статуя в света в случай, че в Хасково се намира паметник на Св. Богородица, който е висок 14 м., тежи 150 тона, подложен е върху фундамент от 17 м и е в Книгата за върховете на Гинес за най-големия монумент на Мадона.

И изрази подозрение, че са спазени разпоредбите за слагането на "Бронзовата къща ".

"Проектът за „ Бронзовата къща “ стана внезапно и без да стане ясно какъв брой ще коства застраховката му, осветлението и демонтажът, ", означи и ръководителят на ПГ на Градския съвет на Българска социалистическа партия – София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов “.

Той означи, че би трябвало да се осмисли и какво ще има на това място след „ Бронзовата къща “ и предложи да се построи монумент на създателя на българската държана - хан Аспарух.

Паргов предложи още това място годишно да си показват всевъзможни творби на изкуството, които да се слагат след конкурс и съответните разрешителни.

Иначе нищо срещу „ Бронзовата къща “, която бихме могли да кръстим „ Бронзовия пантеон “, въпреки че липсва мумия на някой водач вътре “, сподели още Паргов.

"Бях сигурна, че няма да приказваме за мощните български знаци, които тази творба съдържа в себе си, а за мумии и сходни. Всички от Столичния общински съвет бяха авансово осведомени с Наредбата за паметниците и глава 4 и 5 от нея и са видели плана ни за решение. Ние сме спазили всички процедури. По тази разпоредба не се изискват публични разисквания, все пак имаше такива още преди да се внесе отчетът. Аз персонално се гордея, че съм вносител на плана и се веселя, че ще изпитвам персоналното задоволство да го видя осъществен “, сподели Христова.

Тя посочи, че в плана за решение ясно е вписано какво поема Столична община и какво - австрийската страна.

"Нашият град поема осветлението и защитата и считам, че това не коства нещо, поради което опозицията да стачкува. Трайчо Трайков преди малко пресметна, че електричеството ще излиза по 15 лева дневно.

Ролята на актуалното изкуство е да провокира ", сподели Христова.

Прошко Прошков пък уточни, че посредством него не се мери национализъм и родолюбие.

"А приказваме за произведение на изкуството. Нещо, което ще се случва една година и ще се вписва изцяло хармонично с всичко, което се случва в София в политически и европейски проект. Винаги сме били свързани с Виена и то освен с архитектурата на виенските архитекти, каквато имаме в София “, сподели още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР