Докладът на щатските законодатели за действията на полицията в Ювалди,

...
Докладът на щатските законодатели за действията на полицията в Ювалди,
Коментари Харесай

Белият дом: Пропуските на полицията при стрелбата в Тексас са опустошителни


Докладът на щатските законодатели за дейностите на полицията в Ювалди, Тексас, при кървавата драма на 24 май в началното учебно заведение “Роб” провокира рецензии от най-високия етаж на властта в Съединени американски щати. Тогава починаха 21 души.  Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи след публикуването на отчета, че тази обстановка е “неприемлива” и “опустошителна”.

Жан-Пиер направи оценка на дневния ред и отговори на въпросите на публицистите на ежедневна конференция. На въпроса дали президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е видял оповестения отчет за нападението в учебното заведение в Увалде, говорителката отвърна:

“Байдън знае този отчет. Резултатите са опустошителни. Тази обстановка е неприемлива”.
 Мемориал на жертвите в Ювалди
Мемориал на жертвите в Ювалди

Като означи, че има доста въпроси, на които би трябвало да се отговори по отношение на намесата на силите за сигурност в нападението в Ювалди, Жан-Пиер съобщи, че Министерството на правораздаването също организира свое следствие по този въпрос.
Докладът: Стотици служители на реда се бавят съдбовно
В отчета, оповестен в неделя от проверяващата комисия на Камарата на представителите в Тексас, се разкриват доста пропуски на правоприлагащите органи по време на стрелбата. Документът показва:

“Няма човек, на който да можем да припишем непочтеност, само че установихме систематични пропуски и удивително неприятна преценка”.

Посочва се, че нито един от 376-те служители на реда, които са се намесили на мястото на случая, не е влезнал незабавно в четвъртата класна стая, където е открит стрелецът. Според комисията това е довело до загуба на човешки живот.

“Жертвите, които са оживели по време на насилието и по-късно са умряли по пътя към болничното заведение, евентуално са щели да оцелеят, в случай че не им се е наложило да чакат още 73 минути, с цел да бъдат спасени”, се споделя в отчета.

Това е първият отчет, който подлага на критика както щатските, по този начин и федералните правоохранителни органи, а освен локалните управляващи в Ювалди.

Разгледани са и видеозаписи от полицейски камери с дълготрайност над три часа и дават най-пълното до момента изложение на нещастието.

Докладът за стрелбата в Ювалди бе в изострен звук по отношение на дейностите на полицията

“В начално учебно заведение “Роб ” отзовалите се чиновници на реда не са се придържали към своето образование за деяние при случай на нападател и не са отдали приоритет на спасяването на почтени животи пред личната си сигурност ” – гласи отчетът от 80 страници.

Нападателят е изстрелял 142 патрона в постройката на учебното заведение и е “почти несъмнено ”, че минимум 100 изстрела са били създадени, преди някой от служителите на реда да влезе вътре.
Оставки
Семействата на потърпевшите укориха служителите на реда в плашливост и желаеха оставките им.

Кметът на Ювалди Дон за първи път разкри, че някои полицейски чиновници са напуснали работа след стрелбата, само че не даде прецизен брой, единствено сподели, че са към трима.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР