Докладът на анкетната комисия, разследвала аферата с турската Боташ, предизвика

...
Докладът на анкетната комисия, разследвала аферата с турската Боташ, предизвика
Коментари Харесай

Сделката Булгаргаз - Боташ разбуни парламента

Докладът на анкетната комисия, разследвала " аферата с турската Боташ ", провокира нови междупартийни битки и обвинявания в Народното събрание. 
В отчета има скандални разкрития за неизгодни покупко-продажби и сделки на " Булгаргаз ", ощетяващи ползите на България, и съгласно част от депутатите прокуратурата би трябвало да се запознае с тях без закъснение.
Но още през вчерашния ден стана ясно, че ГЕРБ се пробва да осуети приемането на констатациите в пленарната зала и изпращането на отчета в прокуратурата. Председателят на Народно събрание Росен Желязков (ГЕРБ) безусловно изхвърли тази точка от дневния ред - с претекста, че отчетът не бил изцяло подготвен. После ръководителят на анкетната комисия Жечо Станков (също от ГЕРБ) призна, че документът е написан и гласуван от комисията, обаче се били появили някакви спомагателни данни.
Шикалкавенето на най-голямата партия в Народно събрание взриви недоволството на останалите. 
От ПП-ДБ упрекнаха довчерашните си сътрудници в сглобката, че с " партизански тактики " провалят работата на анкетната комисия и се пробват да прикрият закононарушения. " Искаме изключително съвещание за контракта с " Боташ ", има извънредно скандални обстоятелства и разкрития, които ние няма оставим да останат скрити за обществото в последните дни на това Народно събрание, съобщи Радослав Рибарски.  
Колегата му Мартин Димитров заподозря, че ГЕРБ бранят хората на президента Румен Радев, които са се договаряли с турската компания. Договорът с Боташ бе подписан по време на предното служебно държавно управление с дейната роля на тогавашния енергиен министър Росен Христов и на настоящия - Владимир Малинов, който бе шеф на " Булгартрансгаз ". Назначение на президентския кабинет е и Деница Златева, кадър на Българска социалистическа партия (но не от кръга на Нинова), която през 2022 година стана шеф на " Булгаргаз ", а на 3 януари 2023 година подписа договора с " Боташ ". В сряда стана известно, че Златева е подала оставка, само че не се разбра за какво и дали отдръпването й от газовото дружество няма връзка с разкритията на анкетната комисия.
От Българска социалистическа партия също се заканиха да извадят безобразията нескрито, в това число и сами да изпратят отчета на държавното обвиняване. 
" Възраждане " даде ултиматум - " Ако отчетът не влезе в графика на Народно събрание до 25 април, ще внесем сигнал в прокуратурата, ДАНС, КЕВР, МЕ, Министерство на вътрешните работи за скандалната договорка с " Боташ " дружно с разкритията на анкетната комисия, разгласи, разгласи депутатът Йордан Тодоров.
" Договорът незабавно би трябвало да се преразгледа, тъй като по него всеки ден плащаме по към 1 млн. лв., без да внасяме никакъв природен газ ", посочи Мартин Димитров от Демократична България.
Миналата година Европейската комисия стартира следствие на договорката сред българската " Булгаргаз " турската компания " Боташ " поради подозрения, че тя нарушава на разпоредбите за конкуренция на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР