Докладът, който БАН подготвя за АЕЦ Белене, по всяка вероятност

...
Докладът, който БАН подготвя за АЕЦ Белене, по всяка вероятност
Коментари Харесай

Доклад на БАН за „Белене“: Да строим, в региона се задава дефицит на ток

Докладът, който Българска академия на науките приготвя за АЕЦ " Белене ", по всяка възможност ще съдържа рекомендация централата да бъде издигната. Такива клюки се чуват в енергийните среди у нас. Макар към момента анализът да не е обществено притежание, се приказва, че в него доста тъкмо е разказана потребността от новата българска нуклеарна мощ освен за България, само че и за целия район. А повода е в очертаващ се в бъдеще тежък недостиг на електрическа енергия, който надлежно обуславя построяването на новата българска АЕЦ. Това изясни пред iNews енергийният специалист проф. Атанас Тасев.

Според думите му и това, което е чул във връзка с отчета, тези заключения са направени въз основата на извънредно основни неща – статистически данни за производството и потреблението на ток в страните от нашия район, както и тактиките и анализите за развиване на енергийния им пазар на локално и районно равнище. " Приятно съм сюрпризиран от тези обстоятелства. По принцип бях с отрицателни упования за този отчет. Явно в Българска академия на науките са употребявали много необятен експертен капацитет ", разяснява проф. Тасев.

Той отбелязва, че за България е мощно целесъобразно да вземе решение за създаване на АЕЦ " Белене ", тъй като това при всички състояние ще бъде добре за нея. Не единствено заради обстоятелството, че ще си подсигурява нова базова нуклеарна мощ, само че и че по този начин ще може да се възползва от водачеството си. Защото ще завоюва най-вече първият, построил нова нуклеарна централа в района. " Ако ние имаме АЕЦ, Турция ще се замисли дали да строи такава до границата при Резово ", споделя специалистът.

Според Тасев при взимане на решение за градеж на " Белене " България може да извлече и политически дял. Причината е, че все още има сериозен интерес от страна на американски вложител, който желае да се включи в плана и да построи новата ни атомна централа. Това, на фона на извънредно обтегнатите връзки сред Вашингтон и Москва ще направи страната ни плацдарм за нормализирането им. Сблъсъкът сред две международни сили не води до нищо положително. А в този момент България има късмет да стане фактор за възстановяване на руско-американските връзки, стана ясно от коментара на специалиста.

Самият вложител, който към този момент е декларирал публично желанието си в писмо до Министерството на енергетиката, предлага да поеме напълно разноските по градежа на Втора атомна. Постепенно обаче е подготвен да отстъпи сериозен дял от бъдещата централа на страната. В предлагането е записано, че България може да изкупи до 49% от акциите в период от 15 години. Което ще бъде добре, защото нуклеарният риск се носи точно от България, а не от частната компания.

По принцип би било добре мажоритарният дял да бъде държавен, само че сега страната ни не е в преференциална позиция. Когато преди години беше определен стратегически вложител в лицето на немската RWE, тогава тя трябваше да получи 49 на 100 от АЕЦ " Белене ", а 51% да останат държавни. " Сега обаче нещата са разнообразни. Ние се провалихме като вложител. Сега задачата е не да се максимизира облагата, а да се минимализира загубата ", изяснява Тасев. И добавя, че е разумно компанията, която идва в този момент и предлага да поеме финансирането, да слага и изискванията от позиция на обстановката.

" Държавата сама явно няма по какъв начин да поеме тази инвестиция. Това ще сложи НЕК под голям риск. Трябва да се търси компромис ", разяснява специалистът. Според информацията му предлагането на американците е в началото да получат 95-процентен дял в АЕЦ " Белене ". След като централата бъде издигната и проработи, последователно страната да изплаща акции от тях, до момента в който придобие 49% от капитала./ iNews.bg
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР