Доклад за глобалното неравенство, публикуван в неделя, показва, че 162

...
Доклад за глобалното неравенство, публикуван в неделя, показва, че 162
Коментари Харесай

Само 162 милиардера имат толкова пари колкото половината от човечеството

Доклад за световното неравноправие, оповестен в неделя, демонстрира, че 162 милиардери, в това число Марк Зукърбърг, Фейсбук  и   Джеф Безос , Amazon, имат толкоз пари колкото по-бедната половина от света. 

В международен мащаб има 2153 милиардера и през 2019г. те имат повече пари от 4,6 милиарда души, съгласно отчета, който употребява данни от класацията на Credit Suisse Global Wealth Report и милиардерската ранглиста на Forbes.

Докладът употребява поразителна прилика, с цел да сложи тези количества благосъстояние в подтекст. Ако всички седнат на благосъстоянието си, насъбрано с банкноти от 100 $, множеството хора щяха да седят на пода, човек от междинната класа в богата страна би бил на височината на стол, а двамата най-богати мъже в света щяха да седят в космоса.

Докладът на Оксфам се разгласява годишно, с цел да съвпадне с началото на събирането на Световния стопански конгрес в Давос, където високопоставени политици, бизнес водачи и заможните, отиват с частните си самолети до швейцарски ски град, с цел да обсъдят по какъв начин да „ подобрят положението на света “.

След като някой е доста богат, показва отчетът, елементарно е просто да гледате по какъв начин се натрупат парите, тъй като богатите могат да си разрешат най-хубавите капиталови препоръки.

Богатството на милиардерите се е нараснало приблизително със 7,4% годишно от 2009г. насам, сочи отчетът, оповестен от Oxfam, интернационална неправителствена организация за развиване.

И 2019г. беше добра година за най-богатите. Въпреки намаляването на равнищата на благосъстоянието им при започване на годината, те бързо се възвърнаха и 500-те най-богати хора в света съумяха да прибавят 1,2 милиона $ към своето благосъстояние през годината, сочи разбор на Bloomberg.

За някои способността на хората да натрупват големи равнища на благосъстояние, повече от целия БВП на някои страни, е знак за американската фантазия в деяние.

Съединени американски щати имат най-висока централизация на милиардери (705 индивида) и предходната година беше единствената страна, която следи нарастване на милиардерското си население. Там е и най-богатият град в света с най-вече милярдери.

„ Изключителното благосъстояние е симптом на неприятна икономическа система “, съгласно отчета, който пресмята, че към една трета от милиардерското благосъстояние съществува поради наследството. Щастието на президента Доналд Тръмп да вземем за пример е построено от стотиците милиони долари, които той е получил или наследил от татко си.

Пропастта сред най-богатите и най-бедните в света остава огромна. Изследване на френския икономист Томас Пикети откри, че изгодите от световния напредък не се споделят наедно.

От 1980г. до 2016г. най-бедните 50% от хората получават по 12 цента от всеки $ от растежа на международния приход, до момента в който най-богатите 1% получават повече от двойно, 27 цента на всеки $.

През предходната година имаше големи митинги против неравенството в страни по света, от Чили, Ливан до Еквадор.

„ Глобалното неравноправие е на спешни равнища “, съобщи Ребека Гауланд, началник на неравенството в Oxfam, пред HuffPost.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР