Доклад показва, че административните структури неправилно управляват разходите за заплатиДокладът

...
Доклад показва, че административните структури неправилно управляват разходите за заплатиДокладът
Коментари Харесай

Напук на всичко администрацията се увеличава

Доклад демонстрира, че административните структури погрешно ръководят разноските за заплати

Докладът за положението на администрацията за 2021 година демонстрира, че щатната бройка на българската администрация е 143 381 бр., от които 36 734 са в териториалната администрация. Повишението по отношение на миналата година е с 0.5%, само че за последните пет години администрацията се е нараснала с 8%. Още по-интересна е съпоставката с броя на популацията. През 2021 година на 100 хиляди души се падат по 2097 служители или с 230 повече спрямо преди пет години. Тоест, администрацията продължава да се усилва, макар всички планове за нейното усъвършенстване, понижаване на разноските, заменяне с електронни услуги, сподели разбор на



Докладът включва данни по отношение на административните структури, човешките запаси, изискванията за реализиране на активността на администрацията и достъпа до социална информация. Анализът на прегледаните данни включва редица забавни изводи:
Задължителните образования не се ползват необятно. През 2021 година единствено 10% от висшите чиновници на администрация са минали наложителното годишно образование. Обученията са обхванали и 55% от новопостъпилите чиновници и 45% от тези на управителна длъжност;Докладът демонстрира и че административните структури погрешно ръководят разноските за заплати и ползват разнородни практики по отношение на новоназначените чиновници, нарастванията на заплащането след майчинство, при завръщане от нескончаем отпуск и др.;Оценяването на осъществяването на отговорностите съгласно длъжностните характерности на обособените чиновници не дава отговор на действителността. През последните години прави усещане, че доминират високите оценки, което, съгласно тазгодишния отчет, слага въпроса за обезценка на оценяването, което произтича от субективни предпоставки при използването му, макар съществуването на избран стандарт;Административните структури регистрират, че 3544 от действително заетите чиновници (3%) към края на година са придобили право на пенсия;Все още е налице наклонността компютрите от висок клас да са съсредоточени в централната администрация без значение от обстоятелството, че главният снабдител на административни услуги са общинските администрации;Близо 7 години след въвеждането на законово условие за приемане на вътрешни правила за работа по ЗДОИ, към момента има административни структури, които не са изпълнили това обвързване и няма никакви административни последствия, свързани с неизпълнението му.
Като цяло се вижда по-висока отчетност, продължаващо развиване и даване на електронни услуги, по-добро даване на социална информация. Същевременно не престават да се означават едни и същи остарели проблеми и още веднъж са пропуснати значими области за усъвършенстване на успеваемостта и отчетността, в това число използването на антикорупционни ограничения, административното контролиране, използването на оценки на въздействието и изнасянето на действия отвън администрацията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР