Доказан е първият случай на западнонилска треска за този сезон.

...
Доказан е първият случай на западнонилска треска за този сезон.
Коментари Харесай

Първи доказан случай на Западнонилска треска в България

Доказан е първият случай на западнонилска тресчица за този сезон. Става въпрос за 60-годишна жена, която е настанена в болница в Монтана и сега към този момент положението ѝ е устойчиво, заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев пред Българска национална телевизия.

Жената е постъпила в монтанската болница със признаци на инсулт. Оплаквала се е от главоболие, изнемощялост и температура. В следствие е съветвана и от доктор по инфекциозни заболявания. Взета е проба за разбор, която е изпратена в националната референтна лаборатория в София, където се потвърждава болестта.

Заболяването се предава посредством захапване от комар и визира централната нервна система, като са вероятни тежки затруднения.

При 1 % от хората болестта има летален излаз в резултат на развъртян енцефалит или менингит. Смъртоносните затруднения настъпват нормално при хора с отслабена имунна система, възрастни и дребни деца.

Заболяването не се предава непосредствено от човек на човек, предава се единствено посредством комар или посредством инфектирана кръв при кръвопреливане.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР