Докато за второто тримесечие от годината България отчете най-големия спад

...
Докато за второто тримесечие от годината България отчете най-големия спад
Коментари Харесай

Румъния ще избегне рецесията, но какво ще стане с България?

Докато за второто тримесечие от годината България регистрира най-големия спад на брутния вътрешен артикул (БВП) от 1997 година насам, а специалисти чакат рецесията в страната да бъде продължителна, то прилежаща Румъния може да се окаже в по-добра позиция за излизането от тежката обстановка, породена от пандемията, написа.

Северната ни съседка беше една от тежко засегнатите от COVID-19 в Европа, само че упованията са, че тя ще успее да избегне навлизането в техническа криза през 2020 година. От австрийската Erste Group предвиждат, че растежът ще се възвърне през третото тримесечие след острия срив към средата на годината.

От финансовата компания чакат, че Брутният вътрешен продукт на Румъния ще запише растеж от 5,9% за интервала юли-септември и подобен от още 2% за последните три месеца на годината.

Междувременно през второто тримесечие на годината спадът на Брутният вътрешен продукт беше по-дълбок от този на България - 12,3% за април-юни за съседката ни спрямо първото тримесечие при спад от 10% за нашата страна за същия интервал.

Данните за представянето на стопанските системи за месеците юли-септември ще бъдат решаващи, като при нов спад българската стопанска система ще навлезе в криза.

От Erste Group удостоверяват миналата си прогноза за стесняване с 4,7% на румънската стопанска система за цялата година. През предишния месец от финансовото министерство на страната показаха, че чакат подобен от 3,8% за 2020 година.

Що се отнася до това по какъв начин ще се възвръща страната през идната година, специалистите показват, че това ще зависи главно от фискалната политика на Букурещ след изборите в страната. От основно значение ще бъдат ограниченията за ограничение на бюджетния недостиг и отбягване на намаление на рейтинга на страната.

Все отново от банката предвиждат, че за интервала 2022-2024 година Брутният вътрешен продукт на Румъния ще нарасне със надлежно 3,7%, 4,7% и 5,3% като значително този стабилен напредък ще се дължи на европейските средства за новия програмен интервал 2021-2027 година.

Според най-актуалната прогноза на Европейската комисия (ЕК) стопанската система на България ще регистрира спад от 7,1% на Брутният вътрешен продукт през 2020 година, а по-късно ще компенсира част от загубата си с напредък от 5,3 на 100 за идната.

От лятната прогноза на Комисията излиза наяве, че възобновяване на българската стопанска система от пандемията може да се окаже по-бавно от в началото предстоящото.

В пролетната прогноза, да вземем за пример, беше посочено, че през 2021 година Брутният вътрешен продукт може да нарасне с 6 на 100.

Експерти също считат, че страната ни към този момент се намира в средата на рецесия, а излизането от нея може да отнеме даже по-дълъг интервал. Според ръководителя на Българската стопанска камара Радосвет Радев това може да не се случи и през идната, а чак през 2022 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР