Докато всички осъзнаваме важността на пчелите в хранителната верига, малките

...
Докато всички осъзнаваме важността на пчелите в хранителната верига, малките
Коментари Харесай

Любопитно видео показва как две пчели отварят капачка на бутилка

Докато всички осъзнаваме значимостта на пчелите в хранителната верига, дребните животни имат и други умения, за които даже не подозираме. Сред тях са различаване на лица, математически качества и даже „ използуване на принадлежности “. Интересното видео демонстрира и друга тяхна страна.

Видео, оповестено първо в обществената мрежа Twitter, демонстрира две пчели, които с дружни старания съумяват да развъртят капачката на известна безалкохолна напитка. Автентичността му не е доказана – в днешната цифрова епоха нищо чудно да е майсторски направена компютърна графика. А може би капачката към този момент е била на половина развъртяна и са извадили шанс. Или пък са в действителност добър тим.

Според ViralHog – каналът, който е излъчил видеото в Youtube, фрагментите са снимани в Сао Пауло от служащ, който в обедната си отмора е решил да се разхлади, само че пчелите са го изпреварили.
Интелигентността на пчелите от видеото озадачи доста хора, само че истината е, че макар размера на мозъка им, който съставлява единствено 0,0002 % от човешкия, съгласно последните изследвания те са изненадващо интелигентни. Насекомите могат да се учат едно от друго, да „ използват принадлежности “ (учени са следили по какъв начин пчелите употребяват скотски тор, с цел да се защитят от великански стършел) и да вземат решение базови математически уравнения. Нещо, с което не всеки човек може да се похвали. В дребния мозък на пчелите една нервна клетка може да се свърже с до 100 000 други.
В скорошно изследване земни пчели са тренирани да търкалят топка към врата. За да отбележат, е належащо насекомите да копират придвижванията си едно на друго и да се учат от грешките си, с което те се оправят с поразителна лекост.
Подобна „ приложимост на принадлежности “ по-рано беше приписвана само на хората, само че по-късно и на приматите, морските бозайници и птиците. Сега осъзнаваме, че доста скотски типове имат способността да си показват по какъв начин даден обект може да се употребява за постигането на избрана цел.И един съвет за последно – идващия път, когато решите да се разхладите с газирана напитка, дръжте я под око.

Източник
Повече за пчелите ще прочетете в обширната тематика на новия ни брой, който ще излезе на 8 юни
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР