Докато в някои райони на Украйна ударите и сраженията продължават,

...
Докато в някои райони на Украйна ударите и сраженията продължават,
Коментари Харесай

Специално за БНТ от Украйна: Бруно Бекман за разрухата в село Андреевка

Докато в някои региони на Украйна ударите и сраженията не престават, в покрайнините на Киев съветските военни към този момент ги няма от повече от две седмици. Но опустошенията са големи, а страхът на хората не е отминал. Как наподобява едно от селата покрай украинската столица, в което се водиха тежки сражения - вижте в специфичния репортаж от Андреевка на журналиста Бруно Бекман, който предава от Украйна за Българска национална телевизия.

Пътуването отвън Киев е извънредно рисково. Следите от доскорошното наличие на руснаците са на всички места. След изтеглянето на руснаците, в Андреевка остават изпочупени огради, пробити покриви, срутени къщи, опожарени коли. Неизбухнали снаряди в това, което е останало от дворове и градинки.

Истинското лице на войната може да се види в това село Андреевка, на 10 км от Макарив. Има една улица, само че не можем да стигнем до къщите там, тъй като към момента разминират региона. Има 50-60 къщи и нито една от тях не е останала незасегната.

Можем единствено да се надяваме, че множеството им жители са напуснали селото по време на сраженията. Това е същинското лице на войната - Бруно Бекман за Българска национална телевизия, София от Андреевка, Украйна. "

Но не всички са съумели да изоставен. Тази жена споделя, че руснаците не са убивали хора и са се държали добре.

" Беше доста ужасно, само че нямаше къде да отида, нямаше кой да ме вземе. Бяхме принудени с тях да живеем ", описа Лидия, жителка на село Андреевка.

Също като Лидия, и този възрастен човек е бил тук от самото начало, не е изоставил дома си. Разказва, че 35 дни е живял без ток и вода, без връзка с външния свят.



Как се държаха бойците?

" Прилично. Имаше от всичко - и влизаха, и разбиваха, само че доста стреляха - патрони, снаряди - доста. И ей по този начин, внезапно, в 12 посреднощ си потеглиха - команда ли даде някой - не знам. А и каква беше тази войска - на един дядо му от Украйна, на различен - баба му, майка, татко. Излиза, че настроиха народ против народ, да се унищожим едни други, какъв е тоя народ - не разбрах ", сподели Виктор, гражданин на село Андреевка ".

Виктор е покъртен от бедността на съветските бойци, които е видял.

" Всички бяха наемници - споделят - работа няма, пари няма, 3 деца. Какво да правиш? Отиваш в армията - да изкараш пари. Иначе - естествени момчета. Артилерист имаше тук, безпаричен. От къщите на хората, които бяха отпътували, вземаха всичко, всичко. Ей такива чували награбиха. Един печка взе - в Далeчния изток да я праща, по какъв начин я мислеше не знам! Грабиха, грабиха, грабиха... ", сподели Виктор, гражданин на село Андреевка.

След изтеглянето на руснаците, в Андреевка остава цялостна съсипия и следи от война, преобърнала вечно мирния живот на хората.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР