В Харков, вторият по големина град в Украйна, се опитват

...
В Харков, вторият по големина град в Украйна, се опитват
Коментари Харесай

Каква е обстановката в Харков - Бруно Бекман за БНТ от втория по големина украински град

В Харков, вторият по величина град в Украйна, се пробват да поправят провалите върху жилищните здания, нанесени при съветските удари през март. В епицентъра на тези събития е белгийският журнарист Бруно Бекман, който продължава да предава за Българска национална телевизия от горещите точки на войната.

Салтивка е най-големият регион на Харков. През него съветските войски се пробваха да влязат в града и да го завладяват при започване на войната. Стотици хиляди поданици напуснаха Харков поради сраженията. Градът беше подложен на масиран въздушен обстрел, а най-тежко пострада Салтивка. И през днешния ден регионът към момента е неразпознаваем, а заплахата от съветски удари остава.

" Говоря ви от окопи, изкопани от украинците. Те са в регион Салтивка. Зад мен можете да видите жилищни блокове, които са били изумени от удари, а тези окопи, те са дълбоки към 1.85 метра са съдействали за това да се предотврати рухването на Харков при започване на войната през март предходната година ".

Този блок е един от многото в Салтивка със страховити следи от попаденията. Няколко от жителите му влизат, с цел да видят какво е положението на жилищата им. Качват се деликатно по стълбите, като си светят с фенерчета и челници.

" Аз съм на 11-ия етаж на жилищен блок N5 в регион Салтивка на Харков. Оттук минаваше фронтовата линия през март, когато съветските войски доближиха съвсем до центъра на Харков, само че бяха спрени от Украинските сили за отбрана. Сега ще влезем в жилището на Галина и Юрий, това е единственият апартамент, който е останал незасегнат. Спасила ги е металната врата на техния комшия. А в този момент аз се намирам в това, което е била кухнята на този комшия. Неговият 4-стаен апартамент е изцяло погубен, а ето тази железна врата е избавила Галина и Юрий, те всички са се скрили зад нея, когато ракети са блъснали постройката А в този момент ще погледна и в техния апартамент ".

" Така се беше нагряло, че не можехме да отворим. Трябваше да разбием вратата. Дълго време не ни пускаха тук, след това ни пуснаха. Мислехме, че всичко е изгубено ", описа Галина.

Като по знамение всичко в гарсониерата на Галина и Юри е непокътнато - няма и диря от пушек и огън - даже прибраното колело стои непокътнато. Съседите им не са имали този шанс.

Животът им, какъвто е бил преди година, е единствено спомен.

Това са останките от жилище - кухня, пералня, балкон - в този момент са овъглени и оголени стени и бивш прозорец с безнадеждна панорама. Но на открито, от ден на ден хора се завръщат и стартира последователно възобновяване на домовете и животът им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР