Докато в България лекари, фармацевти и пациенти се борят с

...
Докато в България лекари, фармацевти и пациенти се борят с
Коментари Харесай

ЕК с действия заради „критичния недостиг на лекарства в ЕС“

Докато в България лекари, фармацевти и пациенти се борят с нововъведения програмен продукт за издаване на електронни предписания , Европейската комисия разгласи усилване на дейностите си във връзка с различен проблем - сериозния дефицит на медикаменти за тази зима и нататък.

Като младеж, който прави всичко през телефона си, се радвах на електронните предписания... до момента в който не се наложи да купя АБ на детето си

" Неотдавнашният сериозен дефицит, в това число на някои антибиотици предходната зима, демонстрира, че са нужни непрекъснати координирани дейности за справяне с провокациите, свързани с доставките ", показват от Европейска комисия.

Определени са основни антибиотици, за които има риск от сериозен дефицит преди зимата . Въведени са ограничения, с цел да се подсигурява съществуването на тези антибиотици.

Действията ще бъдат усилени във връзка с Европейския механизъм за доброволна взаимност в региона на медикаментите. Той планува страни членки да преразпределят медикаменти от своите налични ресурси, в случай че друга страна се нуждае от дадения медикамент.

Наистина настана безпорядък след въвеждането на електронната рецепта, сподели персоналният доктор Деница Даскалова

Преди края на 2023 година ще бъде разполагаем лист на сериозно значимите медикаменти, който ще помогне за анализирането на веригата на доставки.

Предвижда се и регулаторна еластичност, с цел да „ се направи по този начин, че медикаментите да доближават навреме до пациентите, в това число удължение на периода на валидност или бързо разрешаване на други възможности “.

Друга стъпка е взаимно възлагане на публични поръчки на Европейски Съюз за идната зима за антибиотици и лекарства за лекуване на респираторни вируси .

Христо Хинков упрекна Асена Сербезова за неналичието на лекарства на българския пазар

През първата половина на 2024 година Европейската комисия ще създаде и общ стратегически метод към натрупването на ресурси от медикаменти за попречване и намаляване на дефицита в съдействие с страните членки.

Ситуацията в България

Постъпилите сигнали в Изпълнителната организация по медикаментите в България от началото на годината до август за изчезнали лекарства са към 130, които касаят 70 продукта, изясни в предаването „ Тази събота и неделя “ Богдан Кирилов, шеф на организацията.

По думите му обстановката за другите артикули е различна  и е допустимо в страната да има наличност от даден лекарствен артикул при избрани търговци на едро, а в дадени аптеки да липсва, тъй като тя няма договорни връзки с този търговец. Понякога са нужни дни даден медикамент да стигне от София до по-отдалечени региони на страната.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР