„Докато цялата държава се тресе от безобразията на коректорските фирми

...
„Докато цялата държава се тресе от безобразията на коректорските фирми
Коментари Харесай

АБСУРД: РЗИ си събира парите от ковид болни чрез колекторски фирми

„ Докато цялата страна се тресе от безобразията на коректорските компании и натиска, който реализират върху жителите и мненията от нуждата от законодателство, което да им постави юзди. В същото време страната в лицето на Столичната районна здравна ревизия наема колектори, които да ѝ правят работата. “ Това съобщи ръководителят на Изправи се.БГ Мая Манолова за медиите при внасяне на сигнали до Министерство на здравеопазването, Комисията за отбрана на персоналните данни и Министерство на вътрешните работи по отношение на данните, че чиновници на коректорска компания се показват като доброволци на СРЗИ и събират данни от карантинирани лица.

По думите на госпожа Манолова Столичното РЗИ е наело една от най-големите колекторски компании, която да „ спомага за прозвъняване и култивиране на информация на позитивни и контактни лица “. Въпросният колектор събира чувствителни данни като здравния статус на лицата, останалите членове на семейството, месторабота, в това число за техните сътрудници, разполагат с адреса на карантинираните лица.

При телефонните позвънявания чиновниците на събирача на задължения се показват като „ доброволци “ на РЗИ, все пак най-вероятно става дума за заплатен контракт сред колектора и здравната ревизия. От гражданската платформа показаха и удостоверение от страна на Столичното РЗИ, че фактически въпросната колекторска компания „ спомага за прозвъняване и култивиране на информация на позитивни и контактни лица “

Според водача на Изправи се.БГ това в действителност е скандал, тъй като администрацията е задоволително добре платена, с задоволителен запас, с цел да наема в добавка колекторски компании, които да събират информация от българските жители.

По думите на Мая Манолова към гражданската платформа са се обърнали жители, които се тормозят от това дали въпросната колекторска компания няма да злоупотреби с информацията и да я употребява и за други цели, в това число като база данни за главната активност на колектора.

На въпрос по какъв начин жителите са разбрали, че представящите се за доброволци лица, са в действителност чиновници на колекторска компания, Манолова даде образец по какъв начин в един от случаите банкова служителка връща позвъняване към пропуснато повикване и се оказва, че телефонът е на въпросния събирач на задължения, който разполага с сензитивна персонална информация без единодушие на потребителя. Председателят на Изправи се.БГ акцентира, че персоналните данни на жителите са предпазени и от европейски правилник и от Закона за отбрана на персоналните данни, а Законът за здравето слага строги правила по какъв начин могат да се употребяват здравни данни за пациентите у нас.

Манолова напомни, че всеки пети българин е обект на активност на колекторски компании. Те събират всички неприятни вземания на банките и на компаниите за бързи заеми, като към този момент работят и за снабдители на публични услуги – топлофикации, ЕРП-та, ВиК-та, мобилни оператори. От обществени данни е ясно, че събират годишно над 2 милиарда лева.Цялото изказване за медиите можете да намерите тук
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР